Kobani’den çekilen IŞİD Türkiye’ye sızdı

MİT, ABD bombardımanı, Peşmerge desteğinde savaşan PYD’nin silahlı güçleri karşısında Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yerleşimi Kobani’den çekilmek zorunda kalan IŞİD militanlarının Türkiye’ye sızdığı uyarısında bulundu.

MİT, emniyet birimlerine “Bombalı ve canlı bomba eylemlerinde uzman militanların, Suriye’ye askeri müdahale eden koalisyon güçlerinin daha önceden keşif ve istihbaratı yapılan Ankara ve İstanbul’daki büyükelçilik ve konsolosluk hedeflerine silahlı, bombalı eylem hazırlığında oldukları değerlendirilmekte” uyarısında bulundu.
Hücre evlerine yerleştiler

MİT, 3 Şubat’ta Emniyet ve Jandarma ile ilgili güvenlik birimleriyle bir uyarı mesajı paylaştı. Yazıda, ocak 2015 itibariyle Suriye ve Irak’ta IŞİD için faaliyet gösteren yaklaşık 3 bin militanın kontrolsüz olarak bölgede bulunduğu, Suriye-Türkiye sınırından başta Hatay, Adana, Ankara ve İstanbul gibi kentlere geçiş yapmak istediği, bazı militanların ise geçiş yaptığının değerlendirildiği belirtildi. IŞİD militanlarının hücre evlerine yerleştirildikleri, içlerinde saldırıları planlayan terörist liderlerinin de bulunduğu kaydedilirken, bunların diplomatik hedeflere eylem hazırlığında olabileceği uyarısı yapıldı. Suriye ve Filistin uyruklu 17-25 yaş arasında ve Türkiye’ye geçiş yapan militanların bir kısmının ise göçmen maskelemesi ile Bulgaristan üzerinden AB ülkelerine geçerek koalisyon güçlerine ait temsilciliklere saldırı yapmayı planladıkları değerlendirildi ve duyarlı olunması istendi.

Sınırda yasak bölge

MİT’in bilgilendirilmesi üzerine, ülke genelinde güvenlik birimleri acil kodlu uyarıldı. Suriye sınırında üst düzey önlem alınırken, Suruç’taki Tekçe ile Ziyaret Hudut Komutanlığı bölgesinde yer alan sınır hattı da “askeri yasak bölge” ilan edildi. Şanlıurfa Valiliği de yasak bölgeyle ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada, “İlimiz Suruç ilçesinin doğusunda ve batısında DEAŞ ve PYD/YPG arasında çatışmalar devam etmektedir. Bu nedenle; 13-14 Şubat 2015 tarihlerinde Suruç ilçesi sınırında doğuda Tekçe Hudut Karakolu bölgesinden, batıda Ziyaret Hudut Karakolu bölgesine kadar; vatandaşların can ve mal emniyetini sağlamak, olası tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için Valiliğimizce Askeri Yasak Bölge ilan edilmiştir” denildi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından da Suriye sınırındaki Suruç ilçesi girişindeki Suruç-Aligör karayolu üzerindeki polis noktası yakınındaki çöp konteynerine konulan bomba, uzaktan kumandayla infilak ettirilmişti. Büyük gürültüyle patlayan bomba nedeniyle, kontrol noktasındaki zırhlı polis aracının yanında bulunan bir özel harekât polisi ile vatandaşlar yaralanmıştı. Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA / Hürriyet

1445370cookie-checkKobani’den çekilen IŞİD Türkiye’ye sızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.