Kolombiya ELN örgütüyle de müzakerelere başlıyor

ELN Pazartesi günü elindeki rehinelerden birini serbest bıraktı.

Kolombiya’da hükümet ile ülkenin FARC’tan (Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri) sonraki en büyük ikinci silahlı örgütü ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) arasındaki resmi barış görüşmelerinin bu ayın sonunda başlayacağı açıklandı.

Görüşmeler Ekvador’un başkenti Quito’da 27 Ekim’de başlayacak.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, iki tarafın da taleplerinde gerçekçi olması gerektiğini belirtti ve “Zaman en büyük düşmandır” dedi.

Nobel Barış Ödülü Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’un ELN, 1959 Küba devriminden esinlenerek 1964 yılında, Kolombiya’daki toprakların ve zenginliklerin adaletsiz dağıtımına karşı mücadele iddiasıyla kurulmuştu.

Hükümet ve FARC yarım asırdan fazladır süren bir savaşın ardından gerçekleştirilen müzakereler sonucunda bir barış anlaşmasına varmış ancak anlaşma, geçtiğimiz günlerde referandumda reddedilmişti.

Altı ülke müzakere sürecinin içinde

Santos, devlet ile ELN arasındaki gayrı resmi müzakerelerin üç yıl önce başladığını söyledi. Bu ilk dönem görüşmeleri Venezuela’da gerçekleştirildi.

Santos, referandumdaki hayır sonucuna karşın baırş sürecine devam edeceğini söylüyor. Venezuela, Norveç, Küba, Şili, Brezilya ve Ekvador müzakerelerin garantör ülkelerinden.

FARC’la görüşmeler sürüyor

Santos, örgütün yeni adam kaçırma eylemleri yapmayacağına dair söz verdiğini belirtti. Örgüt Pazartesi günü elindeki bir rehineyi serbest bıraktı.
2 Ekim’de gerçekleştirilen, FARC’la anlaşmanın oylandığı referandumda yüzde 50.2 oranında hayır sonucu çıkmıştı.

Geçen Cuma günü Santos, 52 yıldır süren bir çatışmayı sonlandırmaya dair çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Santos, 925 bin dolarlık ödülü çatışma sürecinin kurbanlarına vereceğini açıklamıştı.

2016810cookie-checkKolombiya ELN örgütüyle de müzakerelere başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.