Kolomb’un DNA’sı araştırılıyor

Kristof Kolomb’un gerçek kökenini öğrenebilmek amacıyla İtalya, İspanya ve Fransa’da Colombo, Colon, Colomb ya da Coulomb soyadını taşıyan kişilerin DNA’sı İspanya’da Granada üniversitesinin yürüttüğü bilimsel bir araştırma çerçevesinde araştırılıyor.

DNA tahlili sonucunda Amerika kıtasını keşfeden Kristof Kolomb’ün İtalyan, İspanyol ya da Fransız kökenli mı olduğu ortaya çıkacak. Araştırma kapsamında çağdaş Kolomblar ilk aşamada erkek cinsiyetini belirleyen y kromozomu testinden geçiriliyor ve her adaydan tampon yöntemiyle tükürük örneği alınıyor.

Kristof Kolomb’ün İspanya’da Sevilla’da gömülü olduğu iddiaları ise şimdiye kadar yapılan bilimsel deneyler sonucunda kanıtlanamadı. Şimdi Granada üniversitesi adına araştırmayı koordine eden Jose Antonio Lorente, bugüne kadar Katalanya ve Balearı’de 120 kişinin testten geçirildiğini, aynı şekilde Fransa ve İtalya’da da araştırmanın yürütüldüğünü açıkladı.

Kolomb’un izini İtalya’da süren Roma Tor üniversitesi telefon rehberindeki tüm Colombo soyadını taşıyan erkeklere bir mektup gönderdi. İtalyan bilimadamları ilk sonuçları 20 mayış 2006’da Kolomb’un 500. ölüm yıldönümünde almayı umut ediyor.

Bu arada Kolomb’un gerçek kimliği ile ilgili tartışmaya da her gün yeni bilgiler ekleniyotr. Kolomb’un Katalan kökenli olması ihtimalinin yani sıra bazı bilim adamları kaşifin Cenovalı değil ama Viyana prensliği ile ilişkili aristokrat kökenli bir şahıs olabileceği üzerinde de duruyor.

İtalya’da Kolomb’un akrabası olma ihtimal olan Colombo soyadlı vatandaşlar ise pek heyecanlı görünmüyor. Ağırlıklı olarak Cenova’nın yer aldığı Ligurya bölgesinde yaşayan modern Colombolar, kendilerine “Kolomb’un akrabası olmak sizin için ne ifade ediyor?” diye sorulduğunda, “Bu durum doğrusu bizi çok fazla ilgilendirmiyor” diyorlar.

DNA sonuçları için 20 mayısı beklememiz gerekiyor ama şu da bir gerçek ki, İspanya’da 10 Katalandan 9’u kaşifin İspanyol kökenli olduğundan emin. Hep birlikte göreceğiz.

1122880cookie-checkKolomb’un DNA’sı araştırılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.