Koltukta durduğu gibi durmuyor…

Bakan Aksu, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda “kırmızı sokak” diye anılan, içkili işletmelerin belirli bir yere toplanması konusundaki haberlere açıklık getirdi. “Antalya ile ilgili bir sürü şeyler söylendiğini” belirten Bakan Aksu şunları kaydetti:


“Ne demişiz bakın; ‘Bu yerler belirlenirken tarihi, kültürel ve turistik özellikler taşıyan cadde ve sokaklar tercih edilecek’. Tam tersi… ‘Tarihi, kültürel ve turistik özellikleri olan caddeler öncelikle içkili yer bölgesi olarak tespit edilecek veya içerisinde işyerinin bulunduğu iş merkezi, pasaj gibi yerlerde de açılabilmesine yönelik bölge tespitlerinin yapılması sağlanmalıdır’ diyoruz. Gördüğünüz gibi yazılan ve söylenenlerin tam aksi bir uygulama içerisindeyiz.”


“YENİDEN RUHSAT VERME GİBİ BİR OLAY YOK”


“Bugüne kadar açılan içkili yerlerin müktesep haklarının korunduğunu” vurgulayan Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Ruhsatlandırılmış yerlere yeniden ruhsat verme gibi bir olay yok. Bugüne kadar içkili bölgeler dahilinde açılan yerler olup, içkili yer bölgesinin, şehrin uygun olan caddesinde, sokaklarında, şehrin içinde tespit edilmesine de kesinlikle bir yasaklama getirilmemiştir. Çevremize bakıldığında da bu anlayışa aykırı olarak yapılmış uygulama da bulunmamaktadır.


“KIRMIZI SOKAK PROJESİ İSTENMESİ MÜMKÜN DEĞİL”


Bugüne kadar ne valiliklere, ne bakanlığıma aykırı bir uygulamayla ilgili ne bir şikayet, ne bir müracaat olmuştur. Ayrıca bakanlığımca valilerden ‘kırmızı sokak projesi’ gibi herhangi bir proje de istenmemiştir, istenmesi de mümkün değildir.


Yönetmelik ve genelgede, mevcut işyerlerinin müktesep haklarının korunacağı açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla halen ruhsatı bulunan işyerlerinin bu şartlarını kaybetmeleri söz konusu olamaz. Üstelik ülkemiz hukuk devleti. Hukuk devleti olan Türkiye’de, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Yasalara aykırı işlemlerin yargıdan döneceği şüphesizdir. Biz yasaklardan değil, özgürlükten yana olan bir hükümetiz.”


“KIRMIZI SOKAK İLANI YASALARA AYKIRI”


İçişleri Bakanı Aksu, “bir belediye başkanı kendi bölgesinde ‘kırmızı bölge’ ilan ederse, içkili yerleri bir yerde toplarsa bu konuda yaptırım uygulayacak mısınız?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:


“Tabii… Yasalara aykırı. Bakın cümlemi neyle bitirdim; Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuka aykırı bütün eylem ve işlemler, idari yargının, yargının denetimindedir. Hukuka aykırı, yasalara, mevzuata aykırı bir işlem olduysa, elbette ki, üzerine gideceğiz.”

1026850cookie-checkKoltukta durduğu gibi durmuyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.