Komedyen Başkan Ülkeye İyi Gelecek

Hatırlanacağı gibi, iki ay evvel Başkanlık görevi sırasında yolsuzluk, rüşvet, hesabına para geçirmek ve iltimas gibi suçlamalarla tutuklanan Otto Perez Molina’dan boşalan koltuk için ülke seçime hazırlanmıştı.

Orta Latin Amerika ülkesi Guetemala’nın, uluslararası gözlemciler tarafından denetlenmiş bu seçimi son derece demoktratik biçimde sürdü ve devletin tüm kesimlerinde etkisi bulunan Ordu ve generaller duruma bu kez müdahale etmedi.

Eski, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklu Başkan’ın henüz davası görülmediği sırada, eşini, Bayan Sandra Torres’i seçimlere sokması da süpriz sayılmadı.

Bayan Sandra’nın tüm çabası Başkanlığa geçici olarak gelmek, Anayasal değişikliği yaparak kocasını hapisten ve suçlamalardan kurtarmak üzerine kuruludur, diye kamuoyunda oluşan genel kanı, yeni Başkan Morales’e yaradı ve komedyen, Pazar günü yapılan seçimlerin galibi oldu.

14 yıldan beri TV şovlarında komedyen olarak sahne alan 46 yaşındaki Morales’in alçakgönüllü ve halka sık sık şaka yaparak sürdürdüğü konuşmaları, mitingleri bu seçimde etkin olmuşa benziyordu.
Siyaset bilim yorumcularının yaptığı değerlendirmelere bakılırsa, komedyenliği ve samimi tavırları uzun dönemde Guetamala’yı siyasi krizden çıkartmaya yetmeyecektir. Zira kendisi Başkan seçilmekle beraber, üyesi olduğu ortanın sağındaki partisinin, bir dönem kanlı faşist cuntayla bağlantılarını hâlen temizlememiş bulunması ciddi sorun olarak görülmektedir. Ayrıca henüz Parlamentoda partisinin çoğunluğu elde bulundurmaması, gelecek milletvekili seçimlerindeyse Başkan’ın yanında olması gereken bu partinin yine azınlıkta kalacağı beklentisi durumu gölgelemektedir.

Ne var ki, seçim kampanyası boyunca türlü türlü şakaları, kovboy kıyafetleri giyip kürsüye çıkması, anlattığı fıkralar ile yaratmış olduğu genel eğlence unutulmayacak biçimde hafızaları kazındı.

1576980cookie-checkKomedyen Başkan Ülkeye İyi Gelecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.