Komorowski önde

Polonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi büyük bir çekişmeye sahne oldu. Meclis Başkanı Komorowski sayılan oyların yaklaşık yüzde 53’ünü, muhazafakar aday Jaroslaw Kaczynski ise yüzde 47’sini aldı.

Sandık çıkış anketleri de seçimi yüzde 53 oyla Komorowski’nin kazandığını göstermiş, Jaroslaw Kaczynski de yenilgiyi kabul etmişti.

Bronislaw Komorowski ise destekçilerine temkinli olmaları çağrısı yapmış ve şampanyalı kutlamaların beklemesi gerektiğini söylemişti.

Komorowski ilk turda da öndeydi

Polonya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 10 adayın hiçbiri en az yüzde 50 oy alamadığından, ilk turda en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışmışlardı.

İlk turda, iktidardaki Yurttaş Platformu’nun adayı Meclis Başkanı Bronislaw Komorowski oyların yüzde 41,5’ini, Jaroslaw Kaczynski ise yüzde 36,5’unu almıştı.

2006 ve 2007 yıllarında başbakanlık yapan Jaroslaw Kaczynski, 10 Nisan’da meydana gelen uçak kazasında 95 kişiyle birlikte ölen Lech Kaczynski’nin ikiz kardeşi.

Lech Kaczynski, İkinci Dünya Savaşı’nda, Sovyetler Birliği güçlerince katledilen 22 bin Polonyalıyı anmak için Katin Ormanı’na giderken Rusya’daki uçak kazasında hayatını yitirmişti.

Uzmanlar, Jaroslaw Kaczynski’nin başta kardeşinin trajik ölümü nedeniyle sempati duyulan bir aday olduğunu ancak sonuçta başbakanlık günlerinde siyasi kutuplaşmanın arttığı gerçeğinin önüne geçemediğini belirtiyor.

Seçimlerin ikinci turunun kesin sonuçlarının ise bugün açıklanması bekleniyor.

58 yaşındaki tarihçi ve eski savunma bakanı Bronislaw Komorowski’nin, seçimi kazanması halinde, hükümetle yakın işbirliği içinde çalışması bekleniyor.

BBC Varşova muhabiri, Polonya’nın bu durumda geçmişte nadir görülen bir şekilde siyaseten istikrarlı bir döneme gireceğini, zira cumnhurbaşkanıyla başbakanın aynı partiden olacaklarını söylüyor.

Bronislaw Komorowski’nin, hükümetin yapısal ve ekonomik reformlarını veto etmesi beklenmiyor.

Komorowski’nin partisi Yurttaş Platformu, serbest piyasa ekonomisinden ve Polonya’nın Avrupa Birliği’ndeki ortaklarıyla çok daha fazla işbirliği yapmasından yana. (BBC)

FOTOĞRAF: Jaroslaw Kaczynski ve Bronislaw Komorowski

1250420cookie-checkKomorowski önde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.