Komşu ülkeler Irak için İran’da

9’uncu Irak’a komşu ülkeler toplantısı Tahran’da başladı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün temsil ettiği toplantı, Irak hükümetinin kurulmasından sonra yapılan ilk toplantı olması açısından önem taşıyor.

Toplantının açılışında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, koalisyon güçlerinin Irak’tan ayrılabilmesi ve ülkesinde güvenlik ortamının sağlanması için çalıştıklarını ifade etti.

Zebari, tüm ülkelerin de Irak’ta istikrarın sağlanması için hassasiyet göstermesini ve kendilerine destek olmasını istedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad da, yeni kurulan Irak hükümetinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Irak’ta istikrarın tesis edilmesinde ne kadar başarılı olunursa başka güçler için bahane kalmaz” dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, bundan önceki toplantının İstanbul’da yapıldığını hatırlattı ve o günden bu yana önemli gelişmelerin kaydedildiğini anlattı.

Gül, “Irak’ta seçilmiş hükümete yanlarında olduğumuzu göstermek için buradayız” dedi.

Komşu ülkeler toplantıları, Irak’ın toprak bütünlüğü ile siyasi birliğine ve Irak hükümetine komşu ülkelerin desteklerinin güçlü biçimde teyit edilmesine olanak tanıyan bir platform oluşturuyor.

Bu toplantılarda kabul edilen sonuç bildirgeleri ile de Irak’ın komşularının bu ülkeye yönelik verdikleri destek vurgulanıyor.

 

1131770cookie-checkKomşu ülkeler Irak için İran’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.