‘Komşu yastayken bayram yapılmaz!’

Akıncı, İlios Havayolları’na ait yolcu uçağının dün Atina yakınlarında düşmesi sonucu 121 yolcunun yaşamını yitirmesi nedeniyle, 2. Barış Harekatı’nın yıldönümü çerçevesindeki  kutlamaların 15-16 Ağustos bölümlerinin iptal edilmesinin anlamlı bir mesaj oluşturacağını söyledi.


Akıncı, kaza dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Şahsım ve tüm BDH camiası adına Rum toplumunun acısını paylaşıyorum” dedi. Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 121 kişinin kaybının büyük bir trajedi olduğunu vurgulayan Akıncı, “Kıbrıs Türk toplumu, bu acıyı yüreğinde hissediyor” şeklinde konuştu.


Güney Kıbrıs’ta bu acı olay nedeniyle 3 günlük yas ilan edildiğini anımsatan Akıncı, “Komşumuz yas tutarken bizler de bu acıyı paylaştığımızı göstermeliyiz” diyerek,  2. Barış Harekatı’nın yıldönümü çerçevesindeki  kutlamaların 15-16 Ağustos bölümlerinin iptal edilmesinin anlamlı bir mesaj oluşturacağını ifade etti.


Bu hususun değerlendirilmesini ve iki toplum arasında yeni bir anlayışın doğmasına katkıda bulunmasını dileyen Mustafa Akıncı, kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve tüm Rum toplumuna başsağlığı ve sabır diledi.


KKTC’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI YAĞDI


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Atina yakınlarında meydana gelen uçak kazası dolayısıyla Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’u telefonla arayarak başsağlığı diledi.


Başbakan Ferdi Sabir Soyer de, dünkü uçak kazasında ölenlerin aileleri ile Rum toplumuna başsağlığı diledi. Soyer bugün bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Rumların acısının Kıbrıslı Türkleri derinden etkilediğini ifade ederek, “Acılarını paylaşıyoruz” dedi.


Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş da, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’a gönderdiği taziye mesajında üzüntülerini dile getirdi.
 
Öte yandan Demokrat Parti Genel Sekreteri Mustafa Arabacıoğlu Rum halkının yasını ve acısını paylaştıklarını vurgulayarak  “Özel bir Rum havayolu şirketine ait bir yolcu uçağının Larnaka-Atina-Prag seferini yaparken Atina üzerinde düşmesi ve 121 kişinin yaşamını yitirmesi bizleri derinden etkilemiş ve üzmüştür. Kıbrıs Rum halkının bu yasını ve acısını paylaşır, trajik uçak kazasında ölenlere tanrıdan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.”


KARA KUTU İNCELENİYOR


Bu arada İngiltere’de yayınlanan ciddi fikir gazetelerinden Scotsman, düşen uçağın kara kutusunun bulunarak incelemeye alındığını yazdı.


Öte yandan 6 kişilik mürettebatı ve 115 yolcusuyla düşen İlios Havayolu şirketine ait uçakta 48 Rum çocuk olduğu açıklandı. İlios yetkilileri, basına yaptıkları açıklamada, 48 çocuğun uçakta bulunduğunu, uçaktaki diğer yolcuların kimlikleri ve milliyetleri hakkında ise bilgi verebilecek konumda olmadıklarını


UÇAK NEDEN DÜŞTÜ?


Bu arada Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis gazetesi, İlios şirketine ait yolcu uçağının düşüş sebebi hakkında bazı senaryoların bulunduğunu, ancak en güçlü senaryonun, uçağın havalandırma sisteminde meydana gelen çeşitli arızalar sebebiyle basıncın yavaş yavaş artması ve uçak içerisindeki sıcaklığın eş zamanlı olarak aşırı düşmesi şeklinde olduğunu belirtirken, elde edilen bilgi ve işaretlerin ise terörist bir eylem ihtimalini çok aza indirdiğini yazdı.


Gazete, uzmanların ilk değerlendirmelerinin, uçağın Larnaka Havaalanı’ndan kalkışından az sonra pilot kabininde “yavaş basınç artışı” yaşanması olduğu ve bu ihtimalin pilotların neden “uyuştuklarını” açıklayabileceğini belirtirken, birçok uzman pilot ve teknisyenin ise yavaş basınç artışının bu tür bir kazanın tek sebebi olamayacağı ve muhtemelen uçağın “klima sisteminde” de arızanın baş gösterdiği görüşünü savunduklarını yazdı.
 
ÖLENLER ARASINDA TÜRK YOK
Düşen Rum uçağında bulunan 6 kişilik mürettebat ile 115 yolcudan, ilk belirlemelere göre, 108’inin Rum, 12’sinin Yunanlı, kaptan pilotun ise Alman olduğu açıklandı. İLk açıklamalarda Kıbrıslı bir Türk’ün de uçakta bulunabileceği belirtilse de haber doğrulanmadı.



PİLOTLAR, BUGÜN UÇAKLARA BİNMEDİ
   
Düşen Rum uçağının ait olduğu İlios şirketinde çalışan diğer pilotların, bugün Larnaka’dan yapılacak seferler için uçaklara binmeyi reddettikleri bildirildi.


Çeşitli kaynaklardan gelen haberlere göre, pilotlar ve mürettebat işbaşı yapmaya yanaşmadı. Bu yüzden bu sabah en az iki sefer iptal edildi.


Yerel bir TV kanalı, bunu “minik isyan” olarak nitelendirdi, ancak pilotların gerçekten güvenlik kaygısıyla mı, yoksa maneviyatları bozulduğu için mi işbaşı yapmadıklarına açıklık getirmedi.

681960cookie-check‘Komşu yastayken bayram yapılmaz!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.