‘Komşu’da sosyalistler kazandı

Bulgaristan’da seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, parlamentoya 7 siyasi parti ve koalisyon girecek.

Seçimlerde en büyük sürprizi yapan ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA ittifakı, oy oranında son anda herhangi bir değişiklik olmazsa parlamentoya milletvekili göndermeyi garantiledi. ATAKA, seçimlerde ilk sonuçlara göre en fazla oyu alan 4. parti oldu.

Seçimlerde Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), yüzde 31’lik oy oranıyla en yüksek oyu aldı. Eski Kral Simeon Sakskoburgotski’nin partisi ”2. Simeon Ulusal Hareketi”nin (NDSV) yüzde 21’lik oy oranıyla ikinci oldu. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi de (HÖH), oy oranını yüzde 11’e yükselterek parlamentoda en az 25 milletvekiliyle temsil edilmeyi garantiledi.

Eğer oylarda herhangi bir değişiklik olmazsa 240 sandalyeli Bulgaristan parlamentosunda, BSP 87, NDSV 51, HÖH 28, ATAKA 24, DGB 19, DSB 18 ve BNS 13 milletvekili ile temsil edilecek.

KKTC’DEKİ BULGARLAR GÜNEY’E GEÇEMEDİ  
 
Öte yandan Güney Kıbrıs Rum yönetimi, KKTC’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının, Bulgaristan’daki parlamento seçimleri için Güney Lefkoşa’daki Bulgaristan Büyükelçiliği’nde oy kullanmak amacıyla Güney Kıbrıs’a geçişine izin vermedi. 

Yaklaşık 200 Bulgaristan vatandaşı Türk, saat 15.00’de Ledra Palas’dan Güney Kıbrıs’a geçmek için Rum barikatına geldi. Rum polisi, KKTC’de yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türklerin, Bulgaristan pasaportlarını alarak, ”inceleyeceğini” bildirdi. 

Rum polisi, BM Kontrolündeki ara bölgede yaklaşık dört saat beklettiği Türklere, pasaportlarını verdikten sonra, Rum tarafına ”geçemeyeceklerini” iletti. Rum polisi, sadece üç kişiye, KKTC’ye 20 gün önce geldikleri ve turist olarak bulundukları gerekçesiyle, Güney Kıbrıs’a geçiş izni verdi. Söz konusu üç kişi de ”topluca geçmek istediklerini” belirterek Güney Kıbrıs’a geçmedi. 

Bulgar vatandaşı Türkler, ara bölgede beklerken, Bulgaristan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Kaşimir Stefenof ve Konsolos Kiril Predov ara bölgeye gelerek yaklaşık 10 dakika onlarla konuştu. Bulgar Büyükelçi Stefenof, ”ellerinden bir şey gelmediğini” ifade ederek, ”Sizi bırakıp bırakmamak onlara (Rumlara) kalmış, yetki onların” dedi. 

Büyükelçi Stefenof, bir soru üzerine, Rum makamlarının, geçişe izin vermeyeceğini resmi olarak kendilerine bildirdiğini söyledi.

1109580cookie-check‘Komşu’da sosyalistler kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.