Komşuları Irak’ın bütünlüğünü savundu

Tahran’da dün başlayarak bugün sona eren toplantıdan çıkan bildiride, Irak’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına verilen öneme işaret edildi.

Komşu ülkeler dışişleri bakanları, bildiride, Irak’taki yeni hükümet ve meclise tam destek verdiklerini belirterek, geniş tabanlı bir hükümet kurulmasından memnun olduklarını dile getirdiler. Bildiride, Irak’ta devam eden şiddetten endişe duyulduğu kaydedilerek, bütün bu saldırılar ve terör olayları şiddetle kınandı.

Bütün yetkilerin Irak halkı tarafından seçilmiş temsilcilere devredilmesine destek verildiğinin belirtildiği bildiride, bununla birlikte savunma ve güvenlik alanındaki sorumlulukların devri için Irak güçlerinin buna hazır olma düzeyinin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

Irak’ın yeniden inşasına komşu ülkelerin de katılmaya hazır olduğunun ifade edildiği bildiride, komşu ülkeler içişleri bakanlarının üçüncü toplantısının, daha önceden belirlenen zamanda Riyad’da düzenleneceği kaydedildi.

Bildiride ayrıca, Irak’ın dini liderlerinin bir araya gelerek, ulusal güvenliğin güçlendirilmesi ve her türlü şiddetin kınanması konusunda bir oydaşma sağlamasının gerektiğine dikkat çekilerek, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin ve diğer eski liderlerin adil ve şeffaf şekilde yargılanmasının gerektiği belirtildi.

Irak’ın yakın bir gelecekte komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısına evsahipliği yapmak istemesinin memnuniyetle karşılandığı da bildirildi.

Bu arada, New York’taki BM Genel Kurul toplantıları sırasında, toplantıya katılan dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi de kararlaştırıldı. Bildiriden ayrı yayımlanan Filistin konusundaki açıklamada ise Filistin halkı tarafından seçilen başkan ve hükümetle dayanışma içinde olunduğu vurgulanarak, İsrail’in eylemleri “insanlık dışı” olarak nitelendirildi. Bu eylemlerin şiddetle kınandığı açıklamada, İsrail’e uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden saldırılarına derhal son verme çağrısında bulunuldu.


 

1131820cookie-checkKomşuları Irak’ın bütünlüğünü savundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.