Komşusunu rahatsız edene ‘ev yasağı’

“Komşuya Saygı” yasa tasarısı gereği polise de, komşularına gürültü, sarhoşluk, şiddet gibi çeşitli yollarla rahatsızlık veren kişilere olay yerinde “ceza kesme” yetkisi tanınacak.
 Yeni yasa devlete ebeveynlerin çocuklarına yönelik davranışları konusunda müdahale haklarını da genişletiyor ve gerekirse devlet görevlilerinin anne-babalara çocuklarına nasıl davranacakları konusunda “telkinde bulunmasına” olanak tanıyor.  


Polisin halktan gelen antisosyal davranışlara ilişkin şikayetlere daha ciddi eğilmesini de öngören yasal değişiklik muhalefet partileri tarafından ise eleştirildi.


Muhafazakar Parti sözcüleri, hükümetin popülizm yaptığını ifade ederken, yeni liderlerini seçmeye hazırlanan Liberaller ise tasarıyı bir “yutturmaca” olarak nitelediler.


İngiltere’de halen geçerli olan antisosyal davranışlarla mücadele yasaları, özellikle uyuşturucu kullanan kişilerin toplandıkları evlerin mühürlenmesine olanak tanıyor.


Yeni yasa ise buna ek olarak sadece uyuşturucu kullananların değil, ısrarlı şekilde anti sosyal davranışlar gösterenlerin de üç ay süreyle evlerinden uzaklaştırılmalarına olanak verecek.


BASININ YORUMU


Pek çok eleştiri ile karşılanan plan hakkında ulusal gazete The Independent, “evet bir sorun var, ama çözüm bu değil” diye eleştirel yaklaştı.


The Independent’in yorumu şöyle:


“Hükümetin son yıllarda çıkardığı pek çok yasaya rağmen, Sayın Blair antisosyal davranışların temelindeki nedeni kavrayamadı. Oysa bunlar sır değil. Yoksulluk, ailelerin parçalanması, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı. Bir hükümetin insanların davranışlarını yasalarla değiştirmeye çalışması nafile bir çaba…”


The Daily Telegraph ise, girişimin bir çok yetkiyi mahkemelerin elinden alıp polise verdiğinden yakınırken The Guardian da girişimin İngiliz hukuk sisteminin temel ilkelerinden biri olan “kanıtların ağırlığının zanlı aleyhinde olması” ilkesini tersine çevirdiğini öne sürdü. The Guardian’ın yaklaşımı da şöyle:


“Gece cebinizde bin sterlinle yakalanırsanız, aman dikkat… Bundan böyle polisin bu paranın yasadışı yollardan edindildiğini kanıtlaması gerekmiyor; sizin parayı yasal yollardan edindiğinizi göstermeniz bekleniyor. Blair, bu şekilde temel bir özgürlüğe tehlikeli bir saldırı abşlattı. Milletvekilleri ve mahkemeler bunu önlemeli.”

786980cookie-checkKomşusunu rahatsız edene ‘ev yasağı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.