Komutanlar serbest

Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldıktan sonra Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinden çıkışında emekli Orgeneral Fırtına gazetecilere açıklama yaptı.

Emekli Orgeneral Fırtına, şunları kaydetti: ”Gerek şahsıma gerek Hava Kuvvetlerine gerekse kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik doğruymuş gibi gösterilen hususlardaki eksiklikleri, yanlışlıkları açıklamak için, yapılmakta olan hukuki bir sürecin aydınlatılması için buradaydım. Bunu yeteri kadar yaptığıma inanıyorum ve şu an aranızdayım. Bu haklarımın sağlanmasında bana yardımcı olan avukatlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bana zaman ayırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Yanlış anlaşılmaları düzeltmeye çalıştığımı söyledim.”

Emekli Orgeneral Fırtına, gazetecilerin, ”Neyle suçlandınız?” şeklindeki sorularını ise yanıtsız bıraktı.

2 KOMUTAN AYRI AYRI ÇIKTI

Emekli Orgeneral Fırtına ile emekli Oramiral Örnek, serbest bırakılmalarının ardından geniş güvenlik önlemleri altında özel araçlarla ayrı ayrı adliyeden çıktı.

SAYGUN DENETİMLİ OLARAK SERBEST

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanan emekli Orgeneral Ergin Saygun, hakkında denetimli serbestlik hükmü uygulanarak serbest bırakıldı.

Saygun, bu kararın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakarak sivil bir araçla adliyeden ayrıldı.

KAÇMAYACAKLARI DÜŞÜNCESİYLE SERBEST BIRAKTIK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek’in serbest bırakılmasına ilişkin, ”Aralık ayında yine ifadelerini alıp serbest bırakmıştık. Delilleri karartma teşebbüslerine rastlamadık. Dolayısıyla 2-3 ay önce serbest bıraktığımız halde adreslerini terk etmedikleri için bu gerekçeyle kaçmayacakları düşüncesiyle serbest bıraktık” dedi.

Çolakkadı, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ”Haklarındaki soruşturma devam ediyor mu?” şeklindeki sorusu üzerine de Çolakkadı, ”Tabii devam ediyor. Sadece serbest bıraktık, soruşturma sürüyor. Şu an için içeriğine giremiyorum. Yani serbest bırakma gerekçemiz bu” dedi.

Çolakkadı, ”Arama ve gözaltına almaların usulsüz olduğu” yönündeki iddialara ilişkin soruları yanıtsız bırakarak, adliyeden ayrıldı.

CMK’DAKİ HÜKÜMLER AÇIKÇA İHLAL EDİLDİ

Emekli Org. Fırtına’nın avukatı Atilla Hekimoğlu, ”İbrahim Fırtına Paşa yönünden CMK’daki hükümler açıkça ihlal edilmiştir. Ne yakalamanın ne göz altına almanın unsurları mevcut olmadığı halde yakalanıp gözaltına alınarak buraya getirilmiştir. Doğrudan başsavcı veya vekili tarafından soruşturma yapılması gerekirken İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülerek 3 günü aşkın süre gözaltında kalmıştır” diye konuştu.

Bu uygulamanın hukuka uygun olmadığını, bu konuda itirazlarını yapmalarına rağmen sonuç alamadıklarını ifade eden Hekimoğlu, şöyle devam etti: ”Avukat arkadaşlarımızla yazılı olarak durumu değerlendireceğiz. Alınan sonuç bizim için memnun edici. Ancak, bu süreç izlediğim kadarıyla hukukun üstünlüğü prensibinde yürüyen bir süreç değil, endişe vericidir. Hukuk kuralları ihlal edilerek bir soruşturma yürütülmektedir.”

SORGU SÜRECİ VE YAŞANAN GELİŞMELER…

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden sıkı güvenlik önlemleri altında sivil plakalı bir minibüse bindirilerek Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne ulaştırıldı.
5 polis otomobilinin nezaret ettiği konvoy, hakim ve savcıların giriş yaptığı bölümden adliye bahçesine alındı.
Güvenlik önlemlerinin alınmasından sonra, önce Fırtına ardından Örnek ve daha sonra da Saygun tek tek adliye binasına giriş yaptı.

Adliyenin mahkemelerin bulunduğu bölümünde yer alan Adli Tabiplik birimine ilk olarak emekli Orgeneral Fırtına, ardından emekli Orgeneral Saygun, daha sonra da emekli Oramiral Örnek getirildi. Tek tek sağlık kontrolünden geçirilen 3 eski kuvvet komutanı, daha sonra savcılık katına çıkartıldı.

Emekli Orgeneral Ergin Saygun ile emekli Oramiral Özden Örnek’in, Adli Tabiplik’ten çıkarıldıktan sonra gülümsedikleri görüldü.

Bu arada adliye sevk edilen Albay Zafer Arısoy’un sorgu sırasında ses kaydının alındığı öğrenildi.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Arısoy’un avukatı Eda Salman, müvekkilinin sorgusunun Cumhuriyet savcılarınca tamamlandığını söyledi.

”Müvekkilinin söz konusu plana ilişkin seminere katılmadığını” ifade eden Salman, ”Sorgusu sırasında teknik bir ekip tarafından, seminerdeki ses kayıtlarıyla karşılaştırmak için müvekkilimin ses kaydı alındı. Müvekkilim sorgusunda özellikle camilerin bombalanması söylemleriyle ilgili askeriyenin böyle bir şey yapmasının söz konusu olamayacağını ifade etti” diye konuştu.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine sabah saatlerinde getirilen emekli orgeneraller Fırtına ve Saygun’un savcılıktaki ifade verme işlemleri yaklaşık 4 saat sürdü.

7 MUVAZZAF SUBAY İLE 1 ALBAY MAHKEMEDE

İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca sorgulanan Albay Mehmet Yoleri’nin de aralarında bulunduğu 7 muvazzaf subay ile emekli Kurmay Albay Tunçay, tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi.

TUĞGENERAL TANYELİ MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Sorgulanan Tümamiral Semih Çetin ve bir başka muvazzaf subay ile eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi.

3 KİŞİNİN SAVCILIK SORGUSU TAMAMLANDI

Adliyeye sevk edilen 2’si muvazzaf subay 3 kişinin savcılık sorgusu tamamlandı.
Cumhuriyet savcılarınca sorgulanan Tümamiral Semih Çetin ve bir başka muvazzaf subay ile emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli’nin ifade verme işlemi bitti.

20 TUTUKLAMA

Sorgularının ardından hakim karşısına çıkan eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü’nün de aralarında bulunduğu 4 kişi, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ve emekli kurmay albaylar Ümit Özcan ve Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu, emekli Albay Kubilay Aktaş ile 6 muvazzaf subayın tutuklanmasına karar verildi. Bu kişiler tutuklama kararının ardından cezaevine götürüldü.

SERBEST BIRAKILANLAR

Sorgularının ardından emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Koramiral Lütfi Sancar, emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli tuğgeneraller Gaffur Aksu, Ahmet Baki Erdoğan, emekli Kurmay Albay Ahmet Metin Dikici, emekli albaylar Yusuf Ziya Toker, Musa İstek, Mustafa Çalış, emekli Astsubay Adil Erden ve Albay Cengiz Köylü ise serbest bırakıldı. Bir muvazzaf subay hakkında denetimli serbestlik hükmü uygulanırken, bir muvazzaf subay ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

SORGUYA KATILACAĞIM

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakadı, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine gelişi sırasında, basın mensuplarının soruları üzerine, soruşturma savcılarıyla birlikte kendisinin de kuvvet komutanlarının sorgusuna katılacağını ve savcılarla beraber sorular yönelteceğini belirtti. Çolakkadı, tutanakta kendisinin de imzasının yer alacağını ifade etti.

İFADESİ BUGÜN ALINACAK

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, Cumhuriyet savcısının belirlediği sıralama çerçevesinde ifadeler alındığını, buna göre de müvekkilinin ifade vereceğini söyledi.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önünde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ülgen, “Müvekkilimizin de ifadesini Başsavcı veya vekilinin alacağını düşünüyoruz. Aksi takdirde itiraz edeceğiz” dedi.

”Çetin Doğan’ın Emniyette ifadesi alınmaya çalışıldı mı?” sorusunu ise Ülgen, ”Evet, kısmi susma hakkı olabileceği gibi tüm susma hakkını kullanabilir. Biz tüm susma hakkını kullandığımız için sadece kimlik bilgilerini verdikten sonra bize herhangi bir soru yöneltilmedi” şekline cevapladı.

Doğan’ın diğer avukatı İsmail Tepecik de müvekkilinin halen emniyette tutulmasının yasal bir zulüm olduğunu ileri sürdü.
Tepecik, ”Balyoz Planı diye bahsedilen iddiaları, müvekkilim uydurmaca olarak nitelendiriyor. Darbe ile ilgili bir belge varsa bunlar uydurmadır. Müvekkilim hiçbir yasa dışı eylemde bulunmamıştır. Yasal olmayan hiçbir belgenin altında imzası yoktur. Görevi sırasında görevinin gereği olan işleri yapmıştır” dedi.

Tepecik, müvekkilinin yaşananlar karşında bir karamsarlık ya da şaşkınlığa düşmediğini ifade ederek, ”Müvekkilimin başına gelenler ’28 Şubat’ döneminde Batı Çalışma Grubunun başında bulunmuş olmasından kaynaklıdır. Müvekkilimin hakkında ithamlarda, iftiralarda bulunulmasının sebebi budur” diye konuştu.

PROTESTO GÖSTERİSİ

Bu arada, adliye önünde toplanan bir grup, ”Balyoz Güvenlik Harekatı Planı” iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirilen gözaltıları protesto etti.

Kendilerini ”Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri” olarak tanımlayan grup adına bir basın açıklaması yapan avukat Pınar Akbina, ”Türk ordusuna ve yargısına karşı genel bir saldırı olduğunu” öne sürdü.

1235330cookie-checkKomutanlar serbest

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.