Konfüçyonizm Müdürlüğü kuruluyor

Endonezya Diyanet İşleri Bakanlığı Yeni Düzen Rejimi sırasında yasaklanıp yalnızca 8 yıl önce ülkenin resmi dinlerinden biri olarak kabul edilen Konfüçyonizm için Bakanlık bünyesinde bir Genel Müdürlük açılabileceği yönünde açıklamada bulundu.

Yaklaşmakta olan Başkanlık seçimlerinde Birleşik Kalkınma Partisinin adayları arasında adı geçen Bakan Suryadharma Ali’nin bu teklifi bir seçim yatırımı gibi gözükmekle birlikte bu Felsefeye bağlı vatandaşlar arasında çok olumlu karşılandı. Diyanet Bakanı, Endonezya Konfüçyonizm Yüksek Kurulu’nun Konfüçyonist Endonezyalıların inançlarına bağlı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla getirilen Genel Müdürlük önerisine sıcak baktıklarını ve takip edeceklerini söyledi.
Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında Başkan Susilo Bambang Yudhoyono’da bu öneriyi olumlu karşıladıklarını, konuyu yakından takip ettiğini ve ilgili Genel Müdürlüğün yakında oluşturulabileceğini açıkladı.

Konfüçyonizm faaliyetleri halihazırda dinler arası diyaloğu teşvik ederek birbirine uyum sağlamaları yönünde faaliyet gösteren Diyanet Bakanlığı bünyesindeki Diyanet Uyum Merkezi tarafından yürütülmekte. Endonezya’da resmi olarak kabul gören İslam, Katoliklik, Protestanlık, Hinduizm ve Budizm dinlerinin Diyanet Bakanlığı bünyesinde Genel Müdürlükleri mevcut.

2010 nüfus sayımına göre ülkede 111 bin Konfiçyusçu bulunmakta ve nüfusun 0,5’ini oluşturmakta, ülkede toplam 552 tapınak var.

Çin’den destek alan Endonezya Komünist Partisi’nin sebep olmakla suçlandığı 1965 trajedisinin ardından birçok Çin kökenli Endonezyalı ayrımcılığa maruz kalmış ve devlet tarafından tanınmış olan diğer dinlere geçmeye zorlanmış.

2006 yılına kadar zamanın Başkanının insiyatifine göre Konfüçyonizm’e yasak bir kaç kez kaldırılıp sonra geri konulmuş. Resmi din olarak kabul görmesi gündeme gelmiş olsa da asıl yasağın kaldırılması 2006’da mümkün olmuş. Felsefeye ait semboller iş yerleri ve halka açık yerlerde açıkça sergilenmeye başlandığı gözlenmekte.

Buna rağmen Hükümet, hala yerli kişilerin inaçlarının kimlik kartlarında belirtilmesini yasaklamakta. Oysa ki son yıllarda Çin kökenli iş adamları politikaya bile atılabilmektedir.
İnsanların bireysel gelişmelerinin insâni ilişkilerden geçtiği görüşünü benimseyen Konfüçyonizmin altın kurallarından en önemlisi ”Kendin için istemediğini başkalarına yapma”şeklinde ifade edilir.

[email protected]
.

1560810cookie-checkKonfüçyonizm Müdürlüğü kuruluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.