Kongo’nun Uganda davası Lahey’de

Kongo’nun Amsterdam Büyükelçisi Jacques Masangu-a-Mwanza, duruşmanın başlangıcında yaptığı konuşmada, mahkemenin, Uganda birliklerinin Kongo halkını katletmesine acilen son vermesi gerektiğini söyledi. Kongo Büyükelçisi, “Uganda, Ituri bölgesinde çarpışan kabilelerimize silah vererek topraklarımızı işgale devam ediyor ve topraklarımızda ilerliyor. Uganda bölgedeki savaş ağalarının arkasında” dedi.

Mahkemenin Uganda askerlerinin topraklarından çekilmesini sağlamasını isteyen Kongo, can ve mal kayıpları için de tazminat talebinde bulunuyor.

Kongo, 1999’da Uganda, Burundi ve Ruanda aleyhine, ülkesine yönelik silahlı saldırıların durdurulması için dava açmıştı.

Kongo’nun Ituri eyaletinde Hema ve Lendu kabileleri arasında 1999’dan bu yana süren silahlı çatışmalarda 50 binden fazla insan ölürken, 600 bin insanın evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

Uluslararası yardım grupları, Uganda ve Ruanda’nın Kongo’nun 1996 ve 1998’de işgal edilmesini desteklediklerini, bu işgallerin 6 Afrika ülkesinin askerlerinin karıştığı 5 yıllık bir savaşa yol açtığını ve savaşta 4 milyon kadar kişinin öldüğünü belirtiyor.

Çatışmalar 2002’de resmen sona ermesine rağmen, halen bölgede her ay binlerce insanın öldüğü belirtiliyor.

Uganda, BM’nin ağır baskıları sonucu, 6 Mayıs 2003’de Kongo’nun batısından 5 bin askerini çekmişti.

Uganda ve Kongo’da tek tek şahısların işlediği savaş suçlarına ise yine Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) bakıyor.

FOTOĞRAF: Ugandalı çocuklar

1103220cookie-checkKongo’nun Uganda davası Lahey’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.