Kongre üyeleri Kanadalı’dan özür diledi

Suriye asıllı olan Mahir Arar, 2002’de El Kaide’yle bağlantısı olduğu iddiasıyla, Amerikalı görevlilerce gözaltına alınmış ve daha sonra Suriye’ye iade edilmişti.

Olağanüstü nakil, Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA’in ‘terör zanlısı’ olmakla suçladığı kişileri, çeşitli ülkelerden kaçırarak sorgulaması ya da sorgulanmak üzere üçüncü bir ülkeye teslim etmesi uygulamasına verilen isim. Bu uygulama, zanlıların Amerikan ve Avrupa hukukundan yararlanmalarını olanaksız kılıyordu.

Kanadalı yetkililer, Mahir Arar’dan özür dilerken, kendisine tazminat olarak 10 milyon dolar teklif etmişti. Bush yönetimi ise, henüz böyle bir özür dilemiş değil. Üstüne üstlük, Suriye doğumlu mühendisin ismi, halen Amerika’nın ‘terörist takip listesi’nde yer alıyor.

Bu nedenle de, Arar’dan Kongre’de bu konuda yapılan oturuma video bağlantısıyla katılması ve ifade vermesi istendi.

Mahir Arar, “Amerikan ulusal güvenlik ajanlarınca, New York JFK Havaalanı’nda yakalandıktan sonra özel bir jetle Suriye’ye nakledildiğini ve burada bir hapishane hücresinde, mezarda olmaktan farksız bir on ay geçirdiğini” anlattı.

“Elektrik kablosuyla dövdüler. Elektrik şoku vermekle tehdit ettiler” diyen Arar, ayrıca Afganistan’da bulunduğuna dair yalan ifade vermeye zorlandığını bildirdi. Arar, dövülmediği zamanlar, bir bekleme odasında tutulduğunu ve bu sırada diğer mahkumların çığlıklarını dinlemek zorunda kaldığını söyledi.

37 yaşındaki Mahir Arar, daha sonra hakkında hiçbir suçlamada bulunulmaksızın serbest bırakılmış.

Oturum sırasında New York’tan Demokrat Kongre üyesi Jerrold Nadler gibi bazı Kongre üyeleri, kendisine yaşatılanlar dolayısıyla Arar’dan özür dilediler.

Ancak en az bir Cumhuriyetçi üye, Dana Rohra-bacher, Amerika’nın Mahir Arar vak’asından utanması gerektiğini dile getirirken, bir yandan da “olağanüstü nakil” uygulamasını savundu ve bunun, Amerikan topraklarına yönelik terör saldırılarını önlediğini savundu. (BBC)
 

1159920cookie-checkKongre üyeleri Kanadalı’dan özür diledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.