Kongre’den Bush’a ağır darbe

ABD Kongresi’nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi, son günlerde üzerinde yoğun tartışma yaşanan ve terörle mücadelede Başkan George W. Bush yönetimine olağanüstü yetkiler tanıyan Yurttaşlık Yasası’nın, yıl sonunda dolacak olan geçerlilik süresini yaklaşık bir ay uzatma konusunda anlaştı.

Senato, bir gün önce, yasanın süresinin altı ay uzatılmasını kararlaştırmıştı. Ancak ardından Temsilciler Meclisi, uzatma süresinin yaklaşık bir ay olması yönünde tutum belirtti.

Kongre’den herhangi bir yasa veya kararın çıkması için, iki kanatta kabul edilen metinlerin, tamamen aynı olması gerekiyor. Bu çerçevede bir sonraki adımı atması gereken Senato, kendi tutumunda ısrar etmek yerine Temsilciler Meclisi’nin pozisyonunu benimsemeyi uygun buldu ve böylece yurttaşlık yasasının 3 Şubat 2006 tarihine kadar uzatılması kesinleşti.

Ancak sıkıntının bu şekilde geçici olarak aşılmasına karşılık gelecek ay, Yurttaşlık Yasası’nın 3 Şubat’tan sonraki durumuna ilişkin Kongre’de yoğun tartışmalar yaşanması bekleniyor. ABD’de telefon konuşmalarının ve elektronik haberleşmelerin Bush’un onayıyla mahkeme izni olmaksızın istihbarat kuruluşlarınca izlendiğini ortaya çıkaran tele kulak skandalının patlak vermesinin ardından, Yurttaşlık Yasası’nın süresiz uzatılması, geçen günlerde Senato’da reddedilmişti.

1120860cookie-checkKongre’den Bush’a ağır darbe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.