“Kongre’nin faydasını süreç içinde göreceğiz”

Dünya 3’üncü Dış Türkler Kongresi geçen hafta KKTC’de yapıldı. Dünyanın dört bir yanından Kıbrıslı Türk toplum temsilcileri ve toplumsal çalışmalarıyla öne çıkan isimlerin katılıdğı Kongre’de adadaki kalıcı barışın sağlanması yolunda gereken küresel adımlar ve lobi çalışmaları ele alındı.

Dünya Dış Türkler Vakfı tarafından düzenlenen kongre, lüks bir tatil köyünde yapılmasından davet edilen isimlere kadar pek çok konuda eleştirilerin de hedefi oldu. Bir diğer eleştiri de Vakfı’n bütçesi ve hala web sitesinin olmamasıydı…

Dünya 3’üncü Dış Türkler Kongresi’ne Londra’dan katılan Olay Gazetesi sahibi Nural Ezel ile söyleştik… Ezel sorularımızı şöyle yanıtladı:

– Eleştiriler hakkında neler diyorsunuz?
– Eleştiriler yapıcı olmalı. Bardağın yarısı dolu diye yaklaşılmalı. Son derece iyi niyetli ve yararlı bir girişim. Eleştirirken de niyet gözönüne alınmalı… Ben kongre öncesindeki sempozyum döneminde de çalışmalara katıldım. Çok yararlı bir girişim olarak yorumluyorum. Kongre’nin faydası süreç içinde görülecektir. Eleştiriler yapıcı olmalı ve toplumun birliğine zarar vermemelidir.

– Katılması gereken bazı isimlerin yer almadığı eleştirileri var…
– Doğru olabilir. Unutmamalı ki dar bir bütçeyle çalışmalar sürdürülüyor. Örneğin Avusturalya’dan yalnızca tek delege gelebildi. Bir sonraki kongrede düzeltilebilir. Bu konuda gönül koymamak gerekir. Davet beklemeksizin herkes elinden gelen desteği sunmalı. Bu amaçla web sitesi her türlü düşünsel katkıyı sağlayacak biçimde tasarlanıyor. Hoşgörülü yaklaşılmalı… Böylesi bir girişimin yıpratılması KKTC’nin ulusal çıkarlarına ters düşer…

– Kongre’de en çarpıcı karar neydi?
– Kıbrıs konusunda Türk tarafının lobi çalışmalarında büyük eksiklikler var. Bir de kontra-lobi yapmakta Rum kesimi kadar iyi refleks gösteremiyoruz. Örneğin Jennifer Lopez Kuzey Kıbrıs’ta bir hotelin açılışına katılacaktı. Rum Kesimi ani refleks göstererek Lopez’i vazgeçirebildi. Benzer girişimlere karşı biz de küresel bağlamda hızlı ve güçlü tepki gösterebilmeliyiz. Bunu başarabiliriz… Bu refleksin yöntemleri ve eşgüdümlü çalışma biçimleri konuşuldu.

– Kuzey’in kendi gündemi de konuşuldu mu?
– Yurtdışındaki toplumu temsil edenler katıldığı için yurtdışındaki vatandaşların oy hakkı gündeme geldi. Genel eğilim genel seçimler ve referandumda seçilme olmasa da seçme hakkının tanınması yönündeydi. Tabii yerel seçimlerde yerel yaşamı solumak gerekiyor. Bunun için seçme ve seçilme hakkı konusunda haklı bazı kaygılar vardı. Henüz tartışma aşamasında ama adanın dışından gelenlerin görüş bildirmesi önemliydi. Kuzey Kıbrıs nüfusundan daha fazla bir nüfus İngiltere’de yaşıyor. İngiltere’den Lefkoşa’yı, Magusa’yı yönetmek ne derece doğru? Bu konularda görüş bildirildi.

– Ekonomiyle ilgili konular ele alındı mı?
– Evet. Katılımcılar geldikleri ülkelerin deneyimini de Kongre’ye aktardılar. Kuzey’in bazı yatırımlarda uzmanlaşarak marka olunması istendi. Bir öneride Kuzey Kıbrıs’ta kesme çiçek olarak lale üretilmesi ve bütün dünyaya pazarlanmasıydı. Kıbrıs’ın iklim koşulları bu üretime çok uygun. Bu konuda çalışmalar derinleştirilerek sürdürülecek.

– Vakıf’ın düzenlediği Kongre’ye hükümet kanadının ilgisi nasıldı?
– Vakıf Başkanı Vedat Çelik, eski dışişleri bakanıdır. Vakıf sivil toplum kuruluşu (STK) olarak hizmet veriyor. Hükümet temsilcileri, eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, siyasi parti temsilcileri ile Türkiye’nin Büyükelçisi de Kongre’yi izledi. Bence gereken ilgi gösterildi. “Neden Dışişleri değil de bir Vakıf?” diye sorulursa, bu Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir STK faaliyetidir. Dışişleri Bakanlığı da benzer çalışmaları yürütüyor zaten. Vakıf’ın hesapları da Cumhurbaşkanlığı Teftiş Kurulu’nca denetleniyor. Bu konuda kaygısı ya da sorusu olan Teftiş Kurulu’na başvurabilir.

– Siz Kongre’de neler söylediniz?
– Olay Gazetesi olarak biz kendi çapımızda toplumsal çalışmalara omuz veriyor, destekliyoruz. Gazete olarak bir köprüyüz. Kongre kararlarının hayata geçirilme sürecinde de arkalarında rüzgar olacağımızı belirttim.

736260cookie-check“Kongre’nin faydasını süreç içinde göreceğiz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.