Konsey izolasyonlarda umutlu

İngiltere Kıbrıs Türk Örgütleri Konseyi’nin, KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılması için Brüksel’e gönderdiği heyet Londra’ya döndü. Beş parlamenterle görüşen heyet, Avrupa Birliği’nin, direkt ticaret olasılığı üzerinde durduğunu ve adadaki sorunun çözümü için 6’ncı Annan Planı üzerinde çalıştığını dile getirdi.


İngiltere Kıbrıs Türk Örgütleri Konseyi, geçtiğimiz günlerde  Avrupa Parlamentosu’ndan beş milletvekiliyle görüşmek ve bazı temaslarda bulunmak üzere Londra’dan Brüksel’e bir heyet gönderdi. 19-20 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ziyarete, İngiltere Kıbrıs Türk Örgütleri Konseyi Başkanı Ali Ratip Doğruer, Ahmet Osam ve Halil Halebi katıldı.


İngiltere Kıbrıs Türk Örgütleri Konseyi heyeti, Brüksel’de yaptığı temaslar çerçevesinde Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Machtild Rothe, Jan Marinus, Andrew Duff, Cem Özdemir ve Vural Öğer’in yanı sıra, AB Komisyonu Kıbrıs Türk Toplumu Masası Şefi Leopold Maurer, Lüksemburg Büyükelçisi Marine Schommer ve KKTC’nin Brüksel Temsilcisi Yalçın Vahit ile bir araya geldi.


İki gün süren temaslarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan ambargo ve izolasyonlar ele alındı. Görüşmelerde, Kıbrıs sorununun önümüzdeki günlerde nasıl bir çözüme kavuşulacağı konusu da konuşuldu.


Brüksel’de yaptıkları temasların ardından Londra’ya dönen Ali Ratip Doğruer, yaptıkları temaslarla ilgili gazetemize bir açıklama yaptı.


İngiltere Kıbrıs Türk Örgütleri Konseyi tarafından Avrupa Parlamentosu’na ilk kez böylesi bir ziyaretin yapıldığını ve yaptıkları görüşmelerin son derece yararlı geçtiğini ifade eden Doğruer, “İzolasyonların kaldırılması, direkt uçuş, ticaret, posta, telekomünikasyon ve KKTC’deki limanların açılması için uluslararası platformda KKTC’nin haklarını aramak ve dile getirmek için böyle bir ziyaret gerçekleştirdik” dedi. 


‘DİREKT UÇUŞ ÜLKELERİN İNİSİYATİFİNE KALMIŞ’


Temasları sırasında izolasyonların kaldırılması konusunun da gündemi geldiğini vurgulayan Doğruer, parlamenterlerin, AB’nin izolasyanların kaldırılması yönünde ilk etapta bir şey yapamayacağını, ancak yakın zamanda AB ülkelerinden KKTC’ye direkt ticaretin başlamısı olasılığının bulunduğunu söylediklerini aktardı. Doğruer, ayrıca önümüzdeki aylarda KKTC’ye para yardımının da yapılacağını söyledi.


‘ASKER KONUSUNDA TAVİZ VERİLMEMELİ’


Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununun çözümü için tamamen 6’ncı Annan Planı’na odaklandığını ve başta Rum Kesimi Lideri Papadopulos olmak üzere tüm tarafları 3 Ekim tarihine kadar masaya davet etmek hazırlığı içinde olduğuna dikkat çeken Doğruer şunları söyledi: 


“Avrupa Birliği 6’ncı Annan Planı’nın çıkmasını istiyor. Yeni Cumhurbaşkanımız Mehmet Ali Talat ve Türkiye hükümeti de aynı fikirleri içinde. AB, bu konuda çok mutlu, ancak şunu belirtmek istiyorum: Biz konsey olarak Annan Planı’na ‘hayır’ dedik. Annan Planı önümüze geldiğinde kesin bir çizgiye sahip olmamız, ‘biz bunları kabul ediyoruz, bunları da asla kabul etmiyoruz’ gibi bir mantıkla hareket etmemiz gerekiyor. Bunu topluma da anlatmamız gerekiyor. Geçmişte Annan Planı’nın bizden neler götürüp neler getireceğini tam olarak kimse bilmiyordu. Eğer yeni bir Annan Planı için çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Eğer Annan Planı zemininde bir anlaşma olursa Türkiye’nin, kalıcı bir anlaşma olmadan Kıbrıs’taki askerini adadan çekmemesi gerekiyor. Eskiden sorunu Dentaş olarak görüyorlardı; Denktaş gittiğine göre, şimdi de kafayı askere taktılar. Ancak asker konusunda asla taviz verilmemesi gerekiyor”.


‘LOBİ ÇALIŞMALARIMIZI GÜÇLENDİRMELİYİZ’


Doğruer, görüştükleri parlamenterlerin Avrupa Birliği içinde Kıbrıs Türk Günü’nün düzenlenmesi için ve Kıbrıslı Türkler’in tanıtımı için yapılacak olan ektinliklere tam destek vereceklerini söylediklerini aktardı.


Birçok parlamenterin, 1974 yılından önceki adanın konumunu pek bilmediğini ve bu amaçla önümüzdeki süreçte düzenli olarak Brüksel’e heyet gördermeyi planladıklarını kaydeden Doğruer son olarak, “Artık her zaman lobi yapmak zorundayız. Ortam bunu gerektiriyor. Bu lobi çalışmalarını, 3 Ekim tarihine kadar çok hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor” dedi. 



 

780330cookie-checkKonsey izolasyonlarda umutlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.