Konteynerde teravih namazı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bir yanda 10 bin kişilik iftar şovu, diğer yanda Ramazan ayında konteynerde teravih namazı ayıbı…
 
Ramazan ayında en çok tartışılan konuların başında gelen lüks iftar sorfaları israfa neden olduğu gerekçesiyle eleştiri konusu olurken Isparta’da baraj mağduru köylüler ramazan ibadetlerini 6 aydır konteyner camide gerçekleştiriyor. Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesi, yenisi inşa edilmeden köyün yarım asırlık camisini su altında bıraktı. Ocak ayından bu yana HES şirketinin verdiği konteyneri cami olarak kullanan köylüler, teravih namazlarını da burada kılıyor. Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamada, Ramazan’da lüks iftar davetleri veren kamu kurum ve kuruluşları eleştirilerek, “Hiç değilse mübarek Ramazan ayında baraj mağduru köylülerin yarasını sarmak yerine kamu kaynaklarını hoyratça kullanarak iftar şovları yapan yetkililere sesleniyoruz: Burası sığınmacı kampı değil. Bu insanlar yurttaşı oldukları ülkelerinde sığınmacı muamelesini hak etmiyorlar” görüşüne yer verildi.
 
CUMA NAMAZI SIRASINDA CAMİYİ SU ALTINDA BIRAKTILAR
Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Yukarı Köprüçay Havzası’nda inşa edilen ve bir süre önce deneme üretimine başlayan Kasımlar Barajı ve HES projesi, ilçeye bağlı Darıbükü köyünü su altında bıraktı. 1969 yılından bu yana çevre köylere de hizmet veren yarım asırlık Darıbükü köyünün camisi de 6 Ocak 2017 tarihinde halk Cuma namazı kıldığı sırada barajın sularıyla doldu, ardından da tamamen su altında kaldı. Ancak yeni caminin inşaatı tamamlanmadan eskisi suya gömüldüğü için köylüler ibadethanesiz kaldı.
BARAJA GÖMÜLEN CAMİLERİNİN OLDUĞU YERE BAKIP DERTLEŞİYORLAR
HES şirketi yetkilileri ise yenisi yapılmadan eski camiyi su altında bıraktığı için köylülere inşaat şantiyesinde kullanılan bir konteyner getirdi ve bunun cami olarak kullanılabileceğini belirtti. Büyük kısmı sulara gömülen köyün yukarısında açılan toprak yolun kenarına yerleştirilen konteyner caminin önünde bir araya gelen köylüler, aşağıda baraj gölünün içinde hoparlörü görünen eski camilerine bakıp dertleşiyorlar.
‘BURASI SIĞINMACI KAMPI DEĞİL, BU ZULME SON VERİLSİN’
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ülkenin dört bir yanında lüks iftar sofraları kurularak kamu kaynaklarının israf edildiğini öne süren Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamada, baraj mağduru Darıbükü köylülerinin içinde bulunduğu durum gündeme getirilerek, “Hiç değilse mübarek Ramazan ayında baraj mağduru köylülerin yarasını sarmak yerine kamu kaynaklarını hoyratça kullanarak iftar şovları yapan yetkililere sesleniyoruz: Burası sığınmacı kampı değil. Bu insanlar yurttaşı oldukları ülkelerinde sığınmacı muamelesini hak etmiyorlar. Kaldı ki sığınmacı kamplarında bile insana ve inanca yakışmayacak bir eziyettir bu. Yıkım projelerini uygulayabilmek için türlü vaatlerle kandırlarak yaşam alanlarından edilen ve sonra da öylece kaderlerine terk edilen köylülere reva görülen bu zulme bir an önce son verilmesini talep ediyoruz” görüşüne yer verildi.
 
BAKANLIĞIN 10 BİN KİŞİLİK İFTAR ŞOVUNA ELEŞTİRİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da çağrıda bulunulan platform açıklamasında, “Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu Ramazan ayı başından bu yana 2 Haziran’da Sakarya’da 10 bin kişilik, 4 Haziran’da ise Artvin’de 4 bin kişilik iftar yemeği verdiklerini açıklamıştır. Aynı zamanda HES ve barajların da içinde yer aldığı projelerin temel atma törenlerine de sahne olan iftar yemekleriyle, insanımızın kaynaşma ve dayanışma ayı olan Ramazan’da bu duygular istismar edilmiş, kamu kaynaklarımız siyasi iftar şovlarına harcanarak partizanlık aracısı kılınmıştır. Bir imzası ile insanımızın yaşam alanlarını etkileyen projelerin sorumluluğunu taşıyan Sayın Eroğlu’ndan Darıbükü köyünde yaşanan bu insanlık ayıbına son verecek bir adım atmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
 
‘KÖYLERİMİZ ESKİSİ GİBİ DEĞİL’ DİYEN ISPARTA VALİSİNE ÇAĞRI
Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın, Ramazan ayında köy ziyaretleri yaparak sahur ve iftarda vatandaşlarla bir araya geldiği anımsatılan platform açıklamasında, “Darıbükü köyünün bağlı olduğu Isparta ilimizin Valisi Sayın Şehmus Günaydın, köylerimizin eskisi gibi olmadığını, ‘son 15 yılda alt yapı, yol, sağlık, eğitim ve içme suyu gibi olanakların üst seviyede köylere de sağlandığını’ kaydetmiştir. Sayın Vali’den kamunun bu imkanlarının baraj mağduru Darıbükü köyü için de kullanılmasını sağlamasını, Ramazan ayında bile inançları konteynere hapsedilen insanımızın vicdanında açılan yaraların bir an önce sarılmasını talep ediyoruz” denildi.
2096890cookie-checkKonteynerde teravih namazı!
Önceki haberSatın aldığı arazide bulduğu ağaç yaşamını değiştirdi!
Sonraki haberZeytincilik tasarısı haftaya ertelendi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.