KONUK YAZAR… Çağın deneyini izledim

Çarpışmayla yapay evrenler oluşabilir
 
 
Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN’de LHC çarpıştırıcısının ilk deneyini izlerken tarihe tanıklık ettiğimi hissettim.

Deneyden bir gün önce LHC’de meydana gelen arızanın son ana kadar çalışılarak giderilmesinden anlaşılıyordu ki, daha önce iki kez ertelenen deney bu kez ertelenmeyecekti.

Arıza nedeniyle 30 dakika gecikmeyle saat 09.30’da LHC Proje Direktörü Lyn Evans’ın “5,4,3,2,1” geriye sayımıyla başlayan ilk deney, saat 10.28’de tamamlandı. CERN Genel Direktörü Robert Aymar, ‘Mission completed-Görev tamamlandı’ anonsunun ardından “Artık evrenin yaratılışıyla ilgili bakış açımızı değişterecek yeni bir çağdayız” dedi.

Böylece insanlık tarihinde dönüm noktası olarak hatırlanacak “O anın” ne anlama geldiğini tek bir cümleyle ifade etti. Kontrol merkezinde şampanyalar patlatıldı.

ABD’deki rakip Fermilab laboratuvarı bile canlı yayında CERN’ü tebrik etti. Bu sırada, Isparta kazasında kaybettiğimiz Profesör Engin Arık’ı hatırlattığım CERN çalışanı Yard. Doç. Dr. Bilge Demirköz üzgün bir ses tonuyla ‘Keşke burada olsaydılar, ağlamak istemiyorum” diyebildi.

Stephen Hawking’in ‘Higgs bulunmayacak’ iddiasını sorduğum CERN eski Direktörü Herwig Schopper ise “Ya bulunacak ya da birçok teori çökecek” dedi.

Bu cevap protonların çarpıştırılmasıyla kara delikler, yeni yapay evrenler ve bilimler belki yeni canlılarla karşılaşabileceğimiz ya da Big Bang teorisinin dahi çökebileceği anlamına geliyor.

CERN ÜYELİĞİMİZİ ÇERNOBİL ENGELLEMİŞ

ABD kontenjanından CMS dedektörü ekibinde görev yapan Profesör Samim Erhan, beni Türkiye’nin bilimsel gelişmişliğine sürekli destek verdiğini söylediği CERN eski Direktörü Schopper ile tanıştırdı.

Schopper, 1980’li yıllarda ilk kez Türkiye ile G. Kıbrıs’ı bilimsel bir toplantıda aynı masada oturmaya ikna ettiğini anlatarak ilginç bir anısını daha aktardı.

Türkiye’nin CERN’e üye olması gerektiğine inandığını belirten Schopper “1986 yılıydı sanırım Türk yetkililer CERN’e üye olmaya karar verdiler biz de onay verdik ancak o günlerde Çernobil facisası oldu ve tepki çekmemek için son anda vazgeçtiler gerçekten çok önemli bir fırsattı” dedi.  

1092150cookie-checkKONUK YAZAR… Çağın deneyini izledim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.