Konya’ya Macar çıkarması

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz Konya’daki resmi ziyaretlerine Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Mevlana Kalkınma Ajansı, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Selçuk Üniversitesinde ”Türkiye Macaristan ticari, tarihi, kültürel ilişkileri ve geleceğe dönük projeksiyonu” konulu bir panel, üç fabrika ziyareti ile günü tamamladılar.

Kayseri’ye üç ay önce güçlü projelerle ziyarette bulunan Macar heyeti, Kayseri’deki gördüğü ilgi üzerine Konya’yı da ziyaret etti.

Konya’da ilk Vali Aydın Nezih Doğan’ı ziyaret eden heyet; Konya ve Macaristan hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundular. Vali Doğan daha önce Tekirdağ’daki görevinden dolayı Macar heyetini ve Macarları daha önce tanımış olduğundan çok hoş bir ortam oluştu.

Vali Doğan’ın konuşması şöyle:

“Selçuklu dönemi dünyaya dört ekonomik değer katkıda bulunmuştur. 1. Hayvancılık ve tarımı ayrı ayrı yaparlarken bir araya getirip aile içerisinde aynı yerde bir arada yaparak tarım devrimi gerçekleştirilmiş. 2. Çin ve Hindistan’dan ipek ve baharat Avrupa’ya götürülüyor.Selçuklu İmparatorluğu; eğer benim ülkemi kullanırsanız her 30 km. de kervan yaptıracağım, her hangi bir zarar görürseniz de devlet olarak karşılamayı taahhüt ederim der, bu da ticareti geliştirir . 3.Ayakkabıcılık, dokumacılık vb. işler ayrı ayrı yerlerden imalatı yapılırken 11., 12., 13. yy.’da üretimi bir yere toplayarak kümeleşmenin, bugünkü organize sanayi bölgelerinin ilk temellerini atmıştır. 4. Perakende satışlar bir yere toplanılarak ilk kapalı alış veriş mekanları oluşturularak, günümüzdeki AVM’lerin benzerleri oluşturulmuştur. Günümüzde ise Konya’da ekonominin %30’u perakende ticaretle, %20’si tarımdan oluşmaktadır.Konya, Türkiye’nin en önemli tarım, endüstri ve ticaret bölgelerinden birisidir…”

Hazırlanan hediyeler karşılıklı takdim edildi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükçü heyeti kabulündenden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, böyle bir Macar heyeti ilk defa şehrimizi ziyaret etti, bu ziyaret bir milat olsun dedi.

Kardeş şehir projesi, Üniversiteler ile öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, önümüzdeki yılın ilk yarısında Konya’da bir Macar Kültür günleri etkinliği, İşadamlarıyla ortak sektörel toplantı gerçekleştirilmesi konuları ele alındı. Kısa süre içerisinde bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda çalışmalara başlanacağı belirtildi.

Başkonsolos Kiss’de Konya Büyükşehir Belediye’sinin göstermiş olduğu ilgi, yaklaşım ve alakadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, eğitim konularındaki gelişmelerini memnuniyetle takip ettiğini ifade ettikten sonra, bu gelişmenin en önemli dinamosu Orta Anadolu’dur. Bunu üç ay önce ziyaret etmiş olduğum Kayseri’de de gördüm.Macaristan için Orta Anadolu çok önemli. Bundan dolayıdır ki, bizler Macaristan heyeti olarak bugün Konya’dayız.Anadolu’yu çok önemsiyoruz,dedi. Başkonsolsa Mesnevi’nin İngilizce çevrilmiş tercümesini hediye etti. Başkonsolosda günün anısına hazırlanan plaketi takdim etti. Memiş Küçükcü en kısa zamanda Mesneviyi Macarcaya da çevirecektir” dedi.

762310cookie-checkKonya’ya Macar çıkarması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.