‘Kopenhag’da zenginler kayırılıyor’

Taslak belgede zenginlere 2050 yılına kadar yoksulların iki katı karbon salımı hakkı veriliyor.

Daily Telegraph’da yer alan konuyla ilgili haber şöyle:

“Ev sahibi Danimarka tarafından hazırlanan ve basına sızan taslak belgenin zengin ülkeleri kayırması, 130 gelişmekte olan ülkenin oluşturduğu G77 grubunun tepkisine neden oldu. Grubun baş müzakerecisi, küresel ısınmanın sorumlusu olarak gösterilen sera gazlarını azaltmanın zengin ülkeler için bir ahlaki sorumluluk olduğunu söylüyor ve bunun yapılmamasının milyonlarca insan için yıkıma neden olacağını vurguluyor.”

Müzakereci Lumumba Di-Aping, sera gazlarının azaltılmasına yönelik mevcut planların ada devletlerinin yok olmasına neden olacağını savunarak ‘Afrika mutlak olarak ölüme mahkum edilecek. Yoksul ülkeler için oluşturulması öngörülen 6 milyar dolarlık fon, tabut parasına yetmeyecek’ diyor.”

SIZAN BELGE

The Guardian gazetesi de sızan belgeyle ilgili daha fazla ayrıntıya yer verdi:

Buna göre, gelecek hafta liderlerin onayına sunulacak 13 sayfalık taslak anlaşma, zengin ülkelere daha fazla söz hakkı veriyor ve gelecekteki iklim değişikliği müzakerelerinde Birleşmiş Milletler’in rolünü sınırlandırıyor. Metinde, temiz teknolojiler ve iklim değişikliğine uyum için yoksullara sağlanacak mali destek, eylem koşuluna bağlanacak.

Yoksul ülkeler, bu tavrın, mali yardımın, zenginlerin şimdiye kadar atmosfere saldıkları gazlar için ödenecek bir tazminat olduğu ilkesiyle çeliştiğine vurgu yapıyor. Yoksul ülkelere göre, söz konusu taslak, kişi başına düşen karbon salımı konusunda zenginlerle yoksullar arasında büyük bir eşitsizliği dayatıyor. Buna göre, zenginlere 2050 yılına kadar yoksulların iki katı karbon salımı hakkı veriliyor.

1498170cookie-check‘Kopenhag’da zenginler kayırılıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.