Köprü çökmedi, kirişler düştü!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta Sütçüler’de inşa edilen Melikler Köprüsü’nün çöktüğü ve teslim tarihinin yaklaşık 9 ay geciktiği yönündeki haberimize, yüklenici firma ve Isparta İl Özel İdaresi’nden açıklama geldi.
Isparta İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu, sert geçen kış koşulları ve su seviyesinin yükselmesi yüzünden yüklenici firmaya ek süre verdiklerini söyledi. Yüklenici ‘Kürşat Rest. İnş. Ltd. Şti.’ Müdürü Alper Alptekin ise köprünün kirişlerinin çökmediğini, montajı yapan taşeron firma tarafından düşürüldüğünü söyleyerek, sorumluluğun taşeron firmada olduğunu savundu.
 
Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Melikler köyünde inşa edilen ve bağlantı yollarıyla birlikte toplam 17 milyon liraya mal olması beklenen Melikler Köprüsü’nün iki kirişinin çöktüğüne ilişkin haberimizin ardından müteahhit firma ve projenin sorumlusu Isparta İl Özel İdaresi’nden açıklama geldi.
 
KÖPRÜNÜN KİRİŞLERİ ÇÖKTÜ, FACİADAN DÖNÜLDÜ
Mart 2015’te Karacaören Baraj gölü üzerinde inşa edilmeye başlanan ve Sütçüler ilçesini Antalya-Isparta Karayolu’na (Dereboğazı) bağlayarak ulaşım mesafesini kısaltmayı amaçlayan köprünün, ihaleye göre Temmuz 2016 tarihinde tamamlanması gerekiyordu. Ancak aradan geçen yaklaşık 9 aylık süreye rağmen yapımı bitirilmeyen köprünün kirişlerinden ikisi de geçtiğimiz günlerde çökmüştü.
 
YÜKLENİCİ FİRMADAN ‘ÇÖKMEDİ, DÜŞÜRÜLDÜ’ AÇIKLAMASI
Konuyu gündeme getiren haberimizin ardından açıklama yapan yüklenici Kürşat Restorasyon Mimarlık İnşaat Ltd. Şti. Müdürü Alper Alptekin, “Kirişler çökmedi, montajı yapılırken düşürüldü” dedi. Köprü kirişlerinin taşeron firma tarafından hazırlanarak monte edildiğini tüm sorumluluğun taşeron firmada olduğunu savunan Alptekin, “Oluşan kaza montaj aşamasında meydana gelmiştir. Kirişlerde çökme değil, montaj kazası olmuştur. Bundan dolayı köprünün kullanımında herhangi bir sorun bulunmamaktadır” dedi.
 
‘KİRİŞLER İNŞAAT SAHASINA GETİRİLEMEDİ’
Firmasının çok ihale aldığından dolayı köprü çalışmasının yavaş ilerlediği ve bu yüzden iş tesliminin yaklaşık 9 ay geciktiği yönündeki iddiaya da yanıt veren Alptekin, şöyle konuştu: “Firmamız iş yoğunluğundan değil, köprünün bağlantı yolları idare tarafından yapıldığından, yol çalışmalarının bitirilmesi ile kiriş montajlarına başlamıştır. Kullanılan kirişler 45 metre  uzunluğunda ve her biri  80 ton ağırlığında olduğundan, köprü yaklaşım yolları sıhhatli olmadan inşaat sahasına getirilememiştir. Bununla beraber işin süresi yol çalışmalarından dolayı  Temmuz 2017 olarak verilmiştir.” 
 
İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERİ: ‘MAALESEF BİR KAZA OLDU’
Isparta İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu ise “Biz sahada gezerken köprünün erken teslim edileceğini söylemiştik köylülere ama maalesef bir kaza oldu” dedi.
 
‘KIŞ SERT GEÇİP SU SEVİYESİ YÜKSELİNCE SÜRE UZATILDI’
Köprüyle ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getiren Zadeoğlu, bölgedeki kış şartlarının çok sert geçmesi yüzünden kış aylarında yeterli çalışma yapılamadığını belirterek, “Suyun kodunun yükselmesinden dolayı projede bir değişiklik yaptık. Normalde 24 metre olan kirişleri ister istemez 42 metreye uzatmak durumunda kaldık. Böyle bir değişiklik olunca süre artırımı talebi geldi müteahhitten. Firma bizim projeciler ile ortak çalıştığı için süre tanınması gerektiği noktasında teyit ettiler. Biz o süreyi de verdik onlara. Projedeki bu değişiklikten dolayı fazladan bir yıllık süre tanıdık. Müteahhit firmanın süresi 18 Temmuz’da bitiyor. Biz bağlantı yollarını genişletme çalışmalarını yaptık. Temmuz ayında müteahhit firma köprüyü bize teslim ettiği an yollar da hazır olmuş olacak ve köprü faaliyete geçecek inşallah” diye konuştu.
2083150cookie-checkKöprü çökmedi, kirişler düştü!
Önceki haberDENİZLER 6 MAYIS’TA LONDRA’DA ANILIYOR
Sonraki haberAnkara misilleme yapacak mı?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.