Kopya meşru zemmini vardır ve oradan yayılır!

Kopya skandalı aylardır gündemden düşmeden yenileri katılarak sürüyor. Her sınavda yeni kopya yöntemleri geliştiriliyor, yakalananlar akıllara durgunluk veriyor! Akılları duranlar ise yeni koya çekmeye hazırlanıyorlar, çünkü kopya çeken akıl kullanmasına gerek yok!

Sınav demek, kopya ve teknoloji anlamına gelmektedir. Kopyanın olduğu yerde ise, haksız kazanç vardır, ki tıpkı içinde bulunduğumuz ekonomimiz gibidir, çünkü ülke ekonomisinin önemli bir bölümü kayıt dışı paradan oluşmaktadır.

Ekonomi de devlet destekli yeni zenginler yaratılmaktadır. Yeni zenginler kopya çekmektedir, geçmişin tecrübelerinden. Halktan alınan vergiler, teşvikler, destekler ve devlet ihaleleri adı altında birilerin kasalarına hortum ediliyor. (Bu teşviklerden yararlanmak dış ülkede soruşturmalara neden olmaktadır, rüşvet gibi adlar altında) Yapılan lüks binalar, gökdelenler, yeni şehirler bir bakmışsınız, yeni zenginleri yaratmıştır.

Yeni zenginler, TOKİ destekli binalarını halka sanki kendi öz güçleri ile yaratmış gibi, kendi projeleri gibi halka reklamlar aracılığı ile sunuyorlar. Ben yaptım oldu!

TOKİ bu yeni yapılan binaların oluşmasında nerede duruyor? Sadece proje desteği mi veriyor, yoksa başka destekler mevcut mudur? (Rektör seçiminde bile TOKİ ismi kullanılır oldu, acaba o aday nereden kopya çekti dersiniz?)

Üniversite sınavlarında, başkası yerine sınava girenlerin yerini, sınava girene teknolojik destek ile verilen yanıtlara kadar gidildi. Hiç girilmeyen, (Kozmik bürolar, vb…) gözetim altında tutulan odalardan en gizli olan bilgiler para karşılığında satılır hale gelmiş durumdadır, çünkü hiç alakası olmayanların ellerinde bu bilgilere rastlamak artık şaşırtıcı olmaktan çıkmıştır.

Kopyanın ucu paraya dayanıyor, parası olan kopya çekiyor! Dershaneye vereceğin parayı, sorunun yanıtlarına vermek daha verimli geliyor birileri için. Ver parayı, geç sınavı, istediğin bölümde, istediğin başarıyı kazan. Kazanmak amaç ise, kopya bir araçtır ve o araç bir kere kullanılıp unutulacaktır. Kimse kontrol edemez, nasıl başarı aldığını. Sonuçta elde tuttuğun başarıdır.

Bir çok öğretim üyesi, isminin önüne etiket ekleyenlerin kaçı kopya ile başarı elde etmiştir? Bu konuda yapılmış çalışma var mıdır? Fakat kopya yerine doktora tezinde bir başkasının kitabını tercüme edip altına ismini yazmak sanırım kopya olmuyor! Dünyada hiç olmayan bir dergide makalesi yayınlanmış gibi profesörlük unvanı içinde bir satırlık not kimsenin dikkatini çekmez! Orada kopya yoktur ama kopyanın amacından farklı değildir. Başar, önemli olan başarmaktır, öteki tarafı teferruattır.

Kopyanın bu kadar yaygın olmasının sebebi vardır, doğal olarak sınavların bu kadar fazla olmasıdır.

Sınavların oluşturduğu bir yaşam alanı içinde kopya meşrudur ve o meşrutiyet parası olanın yaralandığı bir alan haline dönmüştür.

En son olarak ehliyet için kopya ile yakalanalar olmuş. Biri ihbar etmezse yakalanmayacaklar. Demek ki, kopyayı pazarlayanlar arasında bir çıkar kavgası vardır ki, artık paylaşımın içine muhbirlik kavramını da karışmış durumdadır.

İhbar ancak ve ancak bir hatırı sayılır paranı olduğu ortamda olur. Kopya ayrı bir sektör olmuş konumdadır, çünkü o piyasayı yaratan ülke yönetimin tercihleri belirlemiştir. Eğitim sistemini şıklar arasına sıkıştırılırsa, sınavlar ile genç beyinler uyuştuğunda, doğal olarak bu alanda sektörde olarak gelişecektir.

Kopyada ve kopya pazarlayanların; dini, cinsiyeti, dili yoktur. Paranın rengi olmadığı gibi, kopyanın da rengi yoktur. Yakalanırlar ve serbest kalırlar ve kaldıkları yerden kopya pazarlanmaya devam ederler, çünkü yaptıkları iş yeni bir meslek alanıdır. Bir ilişki sona erir, sonra başka ilişki yaratılır, çünkü sistem o yolu açık tutmaktadır.

Trafik gibi basit bir sınavda bile kopya çekilir hale gelmişse, bu kopyanın nerelere kadar ulaştığını kanıtlar. Trafik hayati bir konudur ve orada; her kuralı, kursa katılanlar ve sınava girenler tarafından bilinmesi ve uygulanması zorunludur, aksi halde hayat ile ödenir hatalar.

Trafik kurallarının ne kadar uygulandığı kazaların istatistikleri ile ortadadır. Parasına güvenen, dayısına inananlar caddelerde, otobanlarda, çevre yollarında araba yarışı yapmaktan çekinmiyorlar. Çünkü onların ehliyetini koruyan paradır. Para ve çevre ehliyetin garantisidir ve o garanti bir kopya ile elde edilmiştir.

Kopya çekenleri anlıyorum, çünkü uyuşturulmuş beyinden akıllı yanıt beklemek abartıdır, onun yerine kopya çek, başar!

Kopya o kadar gelişmiştir ki, bir ürün başarı kazanmışsa satış konusunda, hemen onu kopyaları da piyasada yerini alır. Bir dükkan bir sokakta başarı göstermiş ise, hemen bir benzeri yanı başında açılır. DNA ile kopyalanmaz bize, daha basit bir şekilde kopya çekilir, var olan teknolojinin düşünülmeyen yönleri bizde kopya çekme aracı olur, fakat yeni teknoloji üretilemez, çünkü kopya çekenler yeni bir şeyi değil, işin üçkağıdını, dayısını, tanıdığını ve benzerinin ucuzunu arayarak geçirir.

Bizde her sınavda yeni bir kopya yöntemi yakalanması tesadüfü değildir, yılların birikiminin sonucudur. Bu birikimin kazanan tarafı ister cemaat olsun, ister bireyler, ister kurumlar ama sonuç olarak kopya çekenlerin olduğu ülkede bilimsel gelişme beklenemez. Beklenen şey; özel okulların ve dershanelerin öğrenci sayısı nasıl daha fazla artırılması konusunda projeler geliştirilir.

Kopya konusu sektörel konuma dönüşmüştür, büyük paraların hareket haline gelmiştir. Paranın hareket ettiği alanda kara ilişkilerin olması doğaldır, çünkü hareket eden para kayıt dışıdır ve kayıt alınamayan alanda elde edilen birikimler hangi amaçlar ile kullanılacağı ortada olmaz.


—————————————
http://cemoezkan.blogcu.com

1587070cookie-checkKopya meşru zemmini vardır ve oradan yayılır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.