Koronavirus‌‌ ‌‌ve‌ ‌Cinsel‌ ‌Hayat‌

Prof. Dr. SERKAN DEVECİ (Üroloji Uzmanı) – Koronavirüs pandemisi nedeniyle tüm dünyada virüsün yayılmasını engellemek amacı ile minimal temas, evden çıkmama gibi tedbirler alındığını biliyoruz. Peki ya cinsel hayat, cinsel perhize mi girmek lazım? Bu konuyu gözden geçirmekte fayda var;

COVID-19 enfekte öksüren aksıran kişi ile yaklaşık 2 metre altında bir mesafede temas ile geçebiliyor. Virus direkt olarak mukoza ve tükrük teması ile de geçebiliyor.

Koronavirus ile ilgili çözülemeyen birçok konu bulunmaktadır. Virusun enfekte kişinin feçesinde yani dışkısında tespit edilebildiğini biliyoruz. Ancak koronavirus ejekülatta yani semende ve vajinal sıvıda ise tespit edilememiş yani bulunmuyor.

Koranovirus mastürbasyonla yeni kendi kendine tatmin yolu ile geçmez. Yine de öncesinde ve sonrasında en az 20 saniye süreyle elleri yıkamakta fayda var.

En güvenli seks partneri birlikte yaşadığınız eşiniz veya partnerinizdir. Birlikte yaşadığınız kişi ile yakın temastan kaçınmayınız. COVID-19 un yayılmasını önlemek için en ideal ortam eşinizle birlikte yaratacağınız küçük bir doğal çevre oluşturmaktır.

Bu dönemde çok eşli cinsel yaşam, internet ortamından bulunan daha önce tanımadığınız yabancı biri ile temastan özellikle kaçınılmalıdır.

COVID-19 özellikle öpücük ile geçmektedir. Yaratacağınız küçük doğal çevre dışında biri ile öpüşmekten kesinlikle kaçınınız. Virusun dışkıda bulunması nedeniyle anal sekse özellikle dikkat edilmelidir. Kondom ve dental bariyer dışkı ve tükrük yoluyla bulaşmayı önlemde etkili olabilir.

Öncesinde ve sonrasında sabunla en az 20 saniye ellerin yıkanması her zaman olduğundan daha da önemlidir. Seks sırasında kullanılan çamaşırlar ve varsa aletler sıcak suda yıkanmalıdır. Pornografi veya sohbet amaçlı ortak kullanılan dizüstü bilgisayar ekranları veya akıllı telefon ekranları özenle temizlenmelidir.

Siz veya partnerinizde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler başlarsa seks ve öpüşmekten kaçınınız. Eşinizde veya sizde diyabet, KOAH, kanser gibi bağışıkşık sistemini zayıflatan kronik hastalıklar varsa bu dönemde seksten kaçınmanız yararlı olacaktır.

Sadece koronavirus değil HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve istemeyen gebeliklerden korunmak için kondom kullanmayı alışkanlık haline getiriniz.

 

2402500cookie-checkKoronavirus‌‌ ‌‌ve‌ ‌Cinsel‌ ‌Hayat‌

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.