Koronavirüste kritik eşik geçildi

2019 yılının son haftalarında ortaya çıktıktan çok kısa bir süre içerisinde küresel bir salgın halini alan koronavirüs kritik bir eşik daha geçildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey ismi Mike Ryan “Açıklanan resmi verilerin durumun gerçekliğini tam olarak ortaya koyamadı” dedi.

2019 yılının son haftalarında ortaya çıktıktan çok kısa bir süre içerisinde küresel bir salgın halini alan koronavirüs kritik bir eşik daha geçildi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin resmi kaynaklardan elde ettiği verilere göre dünya çapında corona virüsüne bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin sayısı 1 milyonu geçti.

Milyarlarca insanı evlerine kapatan, ekonomiye çok büyük darbe vuran ve sosyal normları değiştiren koronavirüs salgınında korkutucu bir eşik daha geride kaldı…

Johns Hopkins Üniversitesi’nin resmi kaynaklardan aldığı verileri derleyerek hazırladığı analize göre dünya çapında corona virüsüne bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin sayısı 1 milyonu geçti.

Yaklaşık 9 ay önce Çin’in Wuhan kentinde anlaşılamayan bir zatürre vakası olarak başlayan koronavirüse bağlı ilk ölüm de, ilk vakanın açıklanmasından 12 gün sonra kayıtlara geçmişti.

DSÖ: SAYILAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Güncellenen verilere göre bu haberin yazıldığı sırada dünya çapında Covid-19’a bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin sayısı 1.000.555 olarak açıklanırken, çok daha korkutucu bir açıklama Dünya Sağlık Örgütü’nden geldi… Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey ismi Mike Ryan dün Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Açıklanan resmi verilerin durumun gerçekliğini tam olarak ortaya koyamadığını söyleyen Ryan, “Covid-19’a bağlı ölüm sayıları ya da bu hastalığa yakalananların verileri gerçek durumun büyüklüğünü anlatamıyor. Bir şeyi sayıyorsanız, bunu kusursuz bir şekilde sayamazsınız ve o zaman da Covid-19’un gerçek etkisini gözden kaçırırsınız” dedi. Ryan, bazı ülkelerin Covid-19 ölümlerini farklı kıstaslara göre saydığını ima etti.

Koronavirüs salgınında en çok ölümün gerçekleştiği ülkeler de sırasıyla ABD, Brezilya ve Hindistan olarak görülüyor. Dünya üzerindeki her 5 ölümden 1’inin yaşandığı ABD’nin ardından 142.000’den fazla insanın öldüğü Brezilya ve 95.000’den fazla insanın öldüğü Hindistan geliyor.

Öte yandan Suriye ve İran gibi siyasi ve ekonomik olarak zor durumda olan ülkelerdeki vaka ve ölüm sayılarının net olarak kayıtlara geçmediği belirtilirken, özellikle gelişmiş ülkelerde evinde Covid-19 yüzünden yaşamını yitirenlerin ölüm sebebi olarak koronavirüs görülmediği belirtildi.

Mart ayında günlük ölüm sayısının 100’ün altında olduğu belirtilirken sonraki haftalarda ölüm sayısının İspanya, İtalya, İran’da arttığı ve Nisan ayında günde ortalama 6.400 insanın Covid-19 yüzünden öldüğü kayıtlara geçti.

En az günlük ölümün olduğu Mayıs’ta ortalama 4.499 olarak belirlenirken, Ağustos ayında 5.652 insanın yaşamını yitirdiği açıklandı.

TÜRKİYE’DE SON DURUM
Sıkı koronavirüs önlemleri ve yasakları alarak salgının yavaşlamasını sağlayan Türkiye’de yaz mevsiminin gelmesiyle ve yasakların gevşetilmesiyle birlikte vaka sayısı artış göstermişti.

Özellikle Ağustos ayının başından itibaren günlük vaka sayısı 1000 seviyesine çıkarken son haftalarda vaka sayısı 1700’lere ulaşmıştı. Corona virüsü ile ilgili güncel veriler dün akşam saatlerinde kamuoyu ile paylaşıldı.

Verilere göre son 24 saatte 1412 insanda koronavirüs tespit edildi. Resmi sayılara göre 65 kişi vefat ederken, dün uzun bir aradan sonra ilk defa günlük iyileşen hasta sayısı yeni hasta sayısında fazla oldu.

TÜRKİYE ÖLÜM SAYISINDA 22’NCİ
Türkiye’de 1.422 hastanın daha sağlığına kavuşmasıyla beraber toplam iyileşen kişi sayısı 277 bin 52’ye ulaştı. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 6.5 ağır hasta sayısı ise bin 596 oldu.

Dünya çapında ölüm sayısına baktığımızda toplam ölüm verilerine göre 8062 insanın yaşamını yitirdiği Türkiye dünya sıralamasında 22’nci sırada yer alıyor. 315.845 insanın Covid-19 olduğu Türkiye’de son iki hafta içerisinde yaşamını yitirenlerin sayısı ise 878.

2455960cookie-checkKoronavirüste kritik eşik geçildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.