“Koruma altında” denilen Hasankeyf’te Küçük Saray suya gömüldü

Ömrü 50 yıl olan baraj için katledilen Hasankeyf’te 900 yıllık geçmişi olan Küçük Saray’ı çevreleyen beton çöktü. Çökme sonucu suya gömülen Küçük Saray’ın ne kadar zarar gördüğü henüz bilinmiyor.

Baraj göleti altında kalan Hasankeyf’te su sızıntısı nedeniyle yıkılma tehlikesi bulunan 900 yıllık Küçük Saray’ı koruma amacıyla dökülen beto çöktü.

Ilısu Barajı nedeniyle Hasankeyf’te tarihi alanlar, koruma adı altında “enjeksiyon” yöntemiyle betonla kaplandı. Onlarca mağara betonla kapatılırken, Raman Dağı’ndan getirilen kireç özelliğine sahip kaya parçaları ile kale duvarlarının etrafı betonla örüldü. Alındığı ileri sürülen önlemlere rağmen koruma altında olan 900 yıllık Küçük Saray, sızma sonucu suya gömüldü.

ZARARIN BOYUTU BİLİNMİYOR
Kabartmaların bulunduğu pencereye kadar suların ulaşmasıyla Kültür Bakanlığı ve inşaat firma yetkililerinin başlattığı su tahliyesine ara verilmesinin ardından 900 yıllık sarayda zararın boyutu bilinmiyor. Yetkililerin yaptığı inceleme sonucu barajın su kotunun düşürülmesine başlandı. Su kotunun yaklaşık olarak 10 metreye kadar düşürülebileceği ve ardından sarayda onarım yapılacağı belirtildi.

BETONDA ÇÖKMELER OLDU
Yıkılma tehlikesi bulunan Küçük Saray’da su seviyesinin düşürülmesi beklenirken, Sarayın etrafında bulunan betonda ise son günlerde çökme meydana geldi. Koruma betonundaki çökme gözle görülebilir seviyeye ulaşırken, edinilen bilgilere göre, Küçük Saray’ın yıkılma tehlikesi nedeniyle yerinden taşınabileceği seçeneğinin konuşulduğu belirtildi. Metin YOKSU / EVRENSEL

2435030cookie-check“Koruma altında” denilen Hasankeyf’te Küçük Saray suya gömüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.