Korunan alandan çalınan binlerce kamyon kum kimlere satıldı?

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kaş’taki kum hırsızlığı operasyonda göz altıların başladığı günlerde Konya merkezli bir firmanın havuz medyasına verdiği parke taşı reklamlarında, Patara adlı bir ürün de dikkat çekti.  Firmanın ürün için hazırladığı reklam filmi ise, “Patara’nın eşsiz kumu sokağına geliyor” ifadeleriyle başlıyor.

Kaş’taki kum çetesi operasyonu yaklaşık bir haftadır sessiz sedasız tartışılıyordu. Dün konuyla ilgili ayrıntıların bir kısmı ortaya çıktı, akşam haberimizde aktarmıştık. Ancak AKP’li meclis üyeleri ve partililerin de adının yer aldığı kum hırsızlığı olayıyla ilgili gözaltına alınanların tutuksuz yargılanmak üzere yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı, iddianame hazırlığının ise sürdüğü belirtiliyor.

PATARA ÖÇK BÖLGESİNDEN BİNLERCE KAMYON KUM SATTILAR

Patara ÖÇK Bölgesi sınırları içerisinde yer alan, mülkiyeti ormana ait araziden 3 bin kamyondan fazla kum alındığı, alınan kumların bir kısmının şahıs arazilerinde depolandığı bir kısmının ise kamyonlara doldurulup satıldığı iddia ediliyor. Kum alınan alanlarda oluşan boşlukların ise sera atıklarıyla doldurulduğu belirtiliyor.

SKANDAL KAMUOYUNUN GÜNDEMİNDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR

Konuyla ilgili bir başka ayrıntı ise olay hakkında yayın yasağı kararı alındığı yönünde. Böylesine vahim bir olay hakkında yayın yasağı kararı alınması ancak bilgi kirliliğinin artmasına yol açar. İktidar partisinin olayı kamuoyunun gündeminden kaçırmak yerine bir an önce tüm açıklığı ile aydınlatılmasını desteklemesi ve sorumluların hak ettiği cezaları alabilmesi için yargının baskılardan uzak bir şekilde görevini yapmasını sağlaması gerekiyor.

HAVUZ MEDYASINDA DİKKAT ÇEKEN TANITIM KAMPANYASI

Ancak Kaş’ta kum hırsızlığı operasyonunun sürdüğü ve göz altıların başladığı hafta, Konya merkezli bir endüstriyel taş (parke) üreticisi özel firmanın havuz medyasına verdiği çarşaf çarşaf reklam içerikli haberler dikkat çekti: https://www.yeniakit.com.tr/haber/tas-devri-yeniden-basliyor-1514449.html

‘PATARA’NIN EŞSİZ KUMU SOKAĞINA GELİYOR’

Firmanın ürettiği ürünler arasında “Patara” adı verilen parke taşları dikkat çekiyor. Ürünlerle ilgili kısa reklam filmi ise “Patara’nın eşsiz kumu sokağına geliyor” sloganıyla başlıyor: https://www.youtube.com/watch?v=Xyzg-V3cn1Y

‘PATARA’NIN KUMUNDAN ESİNLENDİK’

Firmanın resmi internet sayfasında ise “Türkiye’nin en iyi kumlarından birine sahip olan Patara’dan esinlendik” deniliyor: PATARA | NSTONE-Taş Devri Yeniden Başlıyor. Bir NECİPOĞULLARI kuruluşudur.

YALNIZCA BİR TESADÜF MÜ?

Patara ÖÇK Bölgesi içerisinde bulunan Ova Mahallesinden alındığı belirtilen kumların nerelere ve kimlere satıldığı hakkındaki ayrıntılar henüz netlik kazanmış değil. Bu konuda kamuoyuna açıklayıcı bilgilerin aktarılacağını da düşünmüyoruz. Ancak Konya merkezli bir firmanın kumullarıyla ünlü bir bölgeyi kendine tanıtım yüzü olarak seçmesi ve “Patara’nın kumlarını sokağına getiriyoruz” ifadeleriyle reklam sloganı yapması oldukça manidar görünüyor.

İÇ İŞLERİ İLE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMALI

Kum hırsızlığının ortaya çıktığı hafta dolaşıma sokulan bu ürün tanıtım kampanyası umuyoruz yalnızca bir tesadüften ibarettir. Biz dikkat çeken bu ayrıntının altını çizmek istedik. Ancak bunun tesadüf olup olmadığını ortaya çıkaracak olan devletin ilgili birimleridir. Korunan alan olan bölgeden çalınan kumların nereye satıldığı konusunda en başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum olmak üzere İç İşleri Bakanlığı ve Antalya Valiliği’nin kamuoyunu aydınlatacak açıklama yapması yerinde olacaktır.

 

2496580cookie-checkKorunan alandan çalınan binlerce kamyon kum kimlere satıldı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.