Kosova bağımsızlık konusunda kararlı

BM Kosova Geçici Misyon (UNMİK) Şefi Joachim Rücker ve yeni atanan yardımcısı Larry Rosin ile bir araya gelen Taçi, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, tüm yurttaşların eşit haklara sahip olacakları çağdaş bir devlet inşa etmeye hazır olan Kosova kurumlarının, bağımsızlık ilanında gecikmeyeceğini söyledi.

Taçi, “Yapacağımız çok iş var. Zaman çabuk geçiyor. Karar günü ise yaklaşıyor. Bu yüzden yükümlülüklerimizi yerine getirmeliyiz” diye konuştu.

Taçi, Rücker ve Rosin’in, Kosova’nın statüsünün belirlenmesi sorununun çözülmesi ve diğer konularda destek sözü verdiklerini de ifade etti.
Öte yandan Taçi, Mitroviça’nın Çabır köyüne yaptığı ziyaret sırasında, hükümetinde Kosova’nın “kuzey” veya “güney bölümleri” şeklindeki bir anlayışa yer olmadığını, Kosova’nın bütün olarak var olduğunu ve bu konuda uluslararası topluluğun da desteğinin bulunduğunu söyledi.

-“AGİT’İN GÖREVİ SÜRSÜN”-

Bu arada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) yeni Dönem Başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı İlkka Kanerva, AGİT’in Kosova’daki görevinin sürmesi gerektiğini, Kosova’nın buna ihtiyacı olduğunu belirtti.

Priştine’deki AGİT misyonu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kanerva, AGİT Genel Konseyinde, uluslararası topluluğun Kosova sorununun çözüme ulaşması için yeterince çaba sarf ettiğini belirterek, “Sırbistan ve Kosova liderleri sorumluluklarını üstlenmeli, hep birlikte istikrarlı bir gelecek inşa etmeliyiz” diye konuştu.

1998 yılında Kosova’da gözlemci statüsüyle göreve başlayan AGİT misyonu, üç aylık bir aradan sonra 1999’un ikinci yarısında yeniden Kosova’ya dönerek, bugüne kadar Kosova’da demokratik kurumların yapılanmasına katkıda bulundu. AGİT’in Kosova görevi geçen yılın sonunda sona erdi, ancak Genel Kurul görevi 31 Ocak 2008’e kadar uzatma kararı aldı.

 

1164860cookie-checkKosova bağımsızlık konusunda kararlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.