Kosova’da koalisyon hükümetinde uzlaşma

Hükümeti kurmakla görevlendirilen PDK lideri Haşim Taçi ile LDK adına Kosova Başkanı Fatmir Seydiu, koalisyon hükümetiyle ilgili sözleşmeyi bu akşam parlamentoda imzaladılar.   

Anlaşmada, Kosova Başkanlığı görevinin LDK, başbakanlık ve meclis başkanlığı göevlerinin ise PDK’ya verilmesi öngörülüyor.

Koalisyon hükümetinde PDK’ya bir başbakan yardımcılığı ve 7 bakanlık, LDK’ya ise bir başbakan yardımclığıyla 5 bakanlık veriliyor.

Koalisyonun küçük ortakları azınlıklara, 2’si Sırp partilere, 1’i Sırp olamayan diğer azınlık partilerine olmak üzere 3 bakanlığın verilmesi karar bağlandı.   

Anlaşmaya göre LDK’ya, ekonomi ve maliye, enerji ve madenler, ulaştırma ve telekomünikasyon, içişleri, eğitim, bilim ve teknoloji, tarım ve ormancılık ile kamu hizmetleri bakanlıkları veriliyor.

LDK’ya ise adalet, ticaret ve sanayi, sağlık, kültür, gençlik ve spor ile yerel yönetim bakanlığı düşüyor. Kosova Anayasa Çerçevesi, hükümette azınlıklara da yer verilmesini öngördüğü için, 15 bakanlıktan 3’ü azınlıklara verilecek. Hükümette yer alması beklenen Kosova Demokratik Türk Partisi’ne (KDTP), çevre bakanlığının verilmesi bekleniyor.
 Hükümeti kurma görevini alan Haşim Taçi, yeni hükümette eski bakan istemediğini açıklamıştı.

9 Ocak Çarşamba günü yapılacak meclis toplantısında yeni hükümet için oylama yapılacak.

1164470cookie-checkKosova’da koalisyon hükümetinde uzlaşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.