Kosova’dan siyasi manzaralar

Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonraki ilk genel seçimler niteliğini taşıyan 12 Aralık seçimlerin eleme sonuçları açıklandı.
Geçen seçimlerin olduğu gibi bu seçimlerin de demokrasi sınavı olarak değerlendirilmesi ABD ve AB kurumları tarafından yapıldı.
Kosova’nın kendi kurumlarınca yürütülen seçimlerin gidişatı ise, yarışan birçok partinin ve siyaset dünyasının hoşnutsuzluğuna yol açtı. Bu partilerin dile getirdiği en büyük endişe, iki seçim bölgesinde seçmenlerin yüzde 90’ının oyunu kullandığına dair resmi kayıtlara yapılan itirazdır. Bu itirazlardan sonra Kosova Seçim Kurulu o bölgelerdeki oylamanın 9 Ocak 2011 tarihinde yeniden yapılanmasını kararını aldı. Buysa huzursuzluğun kaynağı oldu.
Yapılan seçim sadece itirazları arkasından getirmiş değil, aynı zamanda hükümeti oluşturacak partileri de belirsiz kılmıştır. Başbakan Hashim Thaçi’nin partisi bu seçimlerden yüzde 35 oy oranıyla ilk parti konumundadır. Fakat, Thaçi hükümeti oluşturmak için azınlık partilerekoalisyon açısından gereki duyduğu gibi aynı şekilde en azından yüzde 10 ile seçimlerden çıkan diğer bir partiye yanaşmaya çalışmaktadır.
Kosova’da partilerin seçim boyunca söylemleri Thaçi’nin partisiyle hiçbir şekilde koalisyon yapmayacaklarına dair idi. Bu son siyasi tablo karşısında bu küçük partilarin kendi seçmenlerine verdikleri söze ne kadar bağlı kalacaklarını ise zaman gösterecektir.
Bu seçimlerde partileşmemiş bir sivil kuruluş olan Vetvendosje oluşumu(kendi kendini yönetmek hakkı, self-determination) seçimlerde yüzde 12 değerle çıkınca, birden siyasetin dikkatini çekti ve Kosova’nın üçüncü büyük partisi konumuna geldi. Hiç kuşkusuz bu, seçimlerin sürprizi oldu.
Ayrıca, Vetvendosje’nin Kosova Meclisi’ne girişiyle bundan böyle Arnavut milliyetçiliğine alışmamız gerekeceğini de siyasi kulislerde tekrar tekrar söylenen söz oldu. Zira Arnavutluk ile birleşmeyi resmen amaç eden bu oluşum ve kuruluş Batı’ya karşı tutumuyla da Kosova’ya siyasal yaşama yeni bir boyut getirmiştir.
Seçim kampanyası sürecinde Kosova Başbakanı’na yönelik yapılan suçlamalar, ayrıca benzerlik açısından ve alternatif sunmayan söylemler hemen tüm muhalefet partilerinin ortak noktasıydı. Özelleştirme süreci nedeniyle Kosova’nin mirasını satmakla suçlanan Thaçi’nin karşısında Avrupa Konseyi Meclisine sunulan bir rapor da Başbakanın uluslararası arenada itibarını zedelemek ve Kosova’ya yapılan bir darbe olarak değerlendirmek gerekir.
La Haye’deki Uluslararası Mahkeme’nin Yugoslavya savaş suçluları ve suçlamaları ile görevlendirildiği Carla Del Ponte’nin yazdığı hatıra kitabından esinlenen bu raporun içeriği UÇK’nın savaş döneminde Sırp ve Milosevic rejimine yakın bulunan Arnavutların, masum halkın arasından birçoklarını öldürdüğü ve organ nakli yaptığını da ortaya koymaktadır. Bu tüyler ürperten açıklamalar henüz siyaset dünyasında tartışmaya alınmamış konulardır, önümüzdeki günlerde sıkça konuşulacağa benzemektedir.
Bu suçlamaların ucu, sonuç olarak, UÇK’nın lideri olan Başbakan Thaçi ‘ye dokunmaktadır.
Seçim kampanyası boyunca gündeme gelen ve Arnavutluk ve Kosova’da devlet kurumlarınca ağır eleştirilen bu raporun içeriği üzerine her iki devletin, rapor sunucusu Ponte’ye karşı dava açılması ihtimalini ortaya koyuyor. Öyle görünüyor ki önümüzdeki günlerde Kosova’da sular durulmayacak, daha fazla karışacak.
Del Ponte’nin kitabının ertesinde araştırma yürüten uluslararası mahkeme kurumları kitapta yazılanların bir hayal ürünü olduğunu sonucuna varmıştı. Bu suçlamaların sebebi Kosova’da siyasî durumu karıştırmak, yakın gelecekte Sırbistan ile yapılacak müzakereleri etkilemek ve de Kosova’nın AB’ne üyelik sürecini engellemek gibi birçok sürece karşı sunulan malzeme olabilecek durumdadır. Hashim Thaçi’nin izleyeceği siyasete bağlı olan hükümet kurma süreci Kosova’nın bu suçlamaların karşısında nasıl bir tutum izleyeceğini de belirleyecektir.
Belirtmemiz gerekir ki siyasette “vakıa kadar önemli şayia da” fazlaca etkilidir.
Öte yandan bu gelişmeler ve olayların akışı şimdilik Hashim Thaçi’nin gücünü kırmadığı ve hatta ona güç katacağına dair beklentileri artırmıştır.

1622410cookie-checkKosova’dan siyasi manzaralar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.