Kostas’ta Anıtkabir heyecanı

Türkiye’yi 49 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olan Karamanlis’in, bugün Anıtkabir’i ziyaret etmesi ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la görüşmesi bekleniyor.


FANATİKLER KARŞI


Ankara’nın ve Atina’nın gözü bugün Anıtkabir’de olacak. Çünkü Karamanlis’in Anıtkabir ziyaretindeki tavrı ve Özel Defter’e yazacağı duygu ve düşünceleri merakla bekleniyor.


Bu konuda Yunanistan’ın bazı fanatikleri, Karamanlis’in Anıtkabir’i ziyaret etmemesi için baskı oluşturmaya çalışmıştı.


Karamanlis, bugün ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve ardından Bilkent Üniversitesi’nde bir konferans verecek.


Kostas Karamanlis’in Ankara’daki temaslarının ardından İstanbul’a geçmesi öngörülüyor.


Kostas Karamanlis, daha önce çeşitli vesilelerle Türkiye’ye gelmişti, ancak bu ziyaretlerinin hiçbiri resmi nitelik taşımıyordu.


YEMEKTE DOSTLUK PEKİŞTİ


Türk ve Yunan başbakanlar heyetlerarası görüşme ve ardından düzenlenen basın toplantısından sonra birlikte yemek yedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, konuk başbakan Kostas Karamanlis ile beraberindeki heyete Başbakanlık Resmi Konutu’nda akşam yemeği verdi. Oldukça samimi bir havada gerçekleşen yemekte dostluklar pekiştirildi, karşılıklı espriler yapıldı. Yemeğin beklenen de uzun sürmesi ilişkiler açısından olumlu olrak değerlendirildi.


FİRST LADY’LER DE BULUŞTU


BaŞbakan Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis resmi yemekte bir araya gelirken, eşler de kendi aralarında yemek yedi.


Emine Erdoğan, konuk başbakanın eşi Nataşa Karamanlis onuruna Başbakanlık Resmi Konutu’nda akşam yemeği verdi.


Yemeğe, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan ile Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın eşi Songül Çağlayan da katıldı.


AMCA KARAMANLİS DE 49 YIL ÖNCE GELMİŞTİ


1955 – 1963 ve 1974 – 1980 yılları arasında Yunanistan Başbakanı olarak görev yapan Konstantin Karamanlis (solda), 1959 Mayıs’ında Türkiye’yi ziyaret etmisti. Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından kabul edilen Konstantin Karamanlis, Başbakan Adnan Menderes ile görüşmelerde bulunmuştu. Bu görüşme iki ülke arasındaki yumuşamayı gösteriyordu. Cunta döneminde Fransa’da yaşayan Karamanlis, Türkiye’nin 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası ülkesine dönerek başbakanlık görevini üstlendi. Karamanlis 1980 – 1985 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yaptı ve 1989 yılında öldü. Karamanlis, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in amcasıydı.

1054290cookie-checkKostas’ta Anıtkabir heyecanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.