Koç’tan hükümete ‘tos’

Koç, hükümetin krizle ilk ilişkisini onun varlığını reddederek kurduğunu belirterek, ”piyasaların güven sorununu ortadan kaldıracak güçlü önlem paketleri oluşturmak yerine, dağınık tekil önlemler almayı ve IMF anlaşmasını da mümkün olduğu kadar geciktirmeyi tercih etti” dedi.

Mustafa Koç, TÜSİAD 39. Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ”Bildiğiniz gibi, Hükümet krizle ilk ilişkisini onun varlığını reddederek kurdu”diye konuştu.

Mustafa Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Finansal açıdan dayanıklı olduğumuzu ilan ederken, reel sektörün içine düştüğü sıkıntıyı tüm belirtilerine rağmen göremedi. Şimdi tüketici güven endeksi en düşük, işsizlik ise en yüksek seviyede. Üretim çok gerilediği için cari açık nispeten küçülecek, ama finansmanı eskisinden çok daha zor olacak. Üstelik özel sektörün döviz borçları yüksek bir seviyede…

2001 krizinde iç piyasada yaşanan daralmayı en azından bazı sektörlerde ihracat ile kısmen telafi etmek mümkün olabilmişti. Bugün ise tüm dünya pazarlarında eş zamanlı bir daralma olduğu için ,2001 krizinin aksine ihracatta şok bir düşüşle yüz yüze kalınacağı da maalesef önümüzde duran bir başka gerçek.”

“BEKLENTİ YÖNETİMİ İYİ YAPILMADI”

Öte yandan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, halen 2009 büyümesinin eksi 4 ile artı 4 arasında tartışılıyor olmasının, beklenti yönetiminin iyi yapılmadığının belirgin bir örneği olduğunu belirtti.

TÜSİAD’ın 39. Genel Kurulunun açılışında konuşan Yalçındağ, Türk iş dünyası olarak bu dönemi ve dinamikleri iyi anlamak zorunda olduklarını vurguladı.

Yalçındağ, ”Ancak henüz küresel krizin hangi safhasında olduğumuzdan bile emin değiliz. Üstelik krize yönelik geliştirilen önlem paketlerinin de ne derece etkili olabilecekleri belli değil. Krizin boyutlarına ilişkin bu belirsizlik, Türkiye üzerindeki etkisinin de tam olarak öngörülmesini zorlaştırıyor” diye konuştu.

Etkinin boyutlarının ”teğet geçme” ile ”yerle bir etme” arasında değişmesini girişimciler ve tüketiciler nezdinde ciddi bir belirsizliğe neden olduğunu belirten Yalçındağ, bu bilinmezlik ve gelecekten duyulan endişenin ekonomiye neredeyse durma noktasına getirdiğini söyledi.

Yalçındağ, ”Son üç yılda AB ile ilişkilerimizin seyrinden memnun olmamız söz konusu değil…” dedi.

FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Mustafa Koç

1185830cookie-checkKoç’tan hükümete ‘tos’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.