O köyde sonunda ezanı da susturdular!

Cemaat Cuma namazı kılarken barajın suları camiye doldu. Camisiz kalan köyde üç gündür ezan okunamıyor, ibadet ise bir konteynere hapsedilecek…
 
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Yukarı Köprüçay Havzası’nda yapımı tamamlanan Kasımlar Barajı ve HES projesinin suları Cuma namazı sırasında Darıbükü köyünün camisine doldu. Köylülerin namaz kıldığı sırada caminin bodrum katına dolan barajın suları köyü camisiz bıraktı. Üç gündür ezan da okunmayan Darıbükü köyünde yaşanan mağduriyet bu kadar da olmaz dedirtiyor. Köylüler, baraj şirketinin suya gömülen caminin yerine yenisi yapılana kadar bir konteyner getireceğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu ise, “2017 Türkiye’sinde kalkınma yalanına sığınanlar ezanı bile susturmuş, Allah’ın evi olarak bilinen camiyi lağım çukuruna dönüştürmüş, ibadeti ise bir konteynere hapsetmişlerdir. Köylülere bu onursuzluğu yaşatanlardan hep yargı önünde hem de tarih önünde hesap soracağız” ifadelerine yer verildi.
 
CUMA NAMAZI KILARKEN BARAJIN SULARI CAMİYE DOLDU
Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Gülsan A.Ş adlı özel bir firma tarafından yapımı tamamlanan Kasımlar Barajı ve HES projesinin neden olduğu skandallar bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde barajın inşa edildiği Darıbükü köylülerinden 76 yaşındaki Ümmühan Uysal’ın evini hukuksuz biçimde sulara gömülmesine seyirci kalan HES şirketi, bu kez de köyün camisini suya gömdü. Üstelik de cemaat Cuma namazı kılarken. Baraj yüzünden çekmedikleri çile kalmayan köylüler, şimdi de kış gününde camisiz kaldı.
‘EŞYALARI GÜVENLİ YERE TAŞIDIK’
Olay sırasında camide bulunan köylülerden Osman Yıldız, “Cuma namazından önce sular caminin biraz aşağısındaydı. Sonra biz camiye girip namaza başladık. Yaklaşık 25-30 kişi kadar cemaat vardı. Ancak biz namazımızı kılarken barajın suları caminin bodrum katına dolmuş, üst katın da merdivenine kadar yükselmişti. Bunun üzerine caminin içinde bulunan eşyaları hep birlikte güvenli bir yere taşıdık. Şimdi camimizin içi yarıya kadar su doldu, camisiz kaldık” diye konuştu.
DİYANET HENÜZ TESLİM İŞLEMİNİ YAPMAMIŞ
Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Diyanet yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre, Darıbükü köyünde yapılması gereken yeni caminin henüz tamamlanmadığı için teslim işlemleri yapılmadı. Yeni caminin teslimi yapılmadan su altında bırakılmasına göz yumulan Darıbükü köyünün camisi, 1969 yılında köylülerin imecesi ile inşa edilmişti. Civardaki bazı köy ve mahallelerin ihtiyacını da karşılayan cami, aynı zamanda yöre köylüleri için bir buluşma yeri işlevini de görüyordu.
‘İBADET BİR KONTEYNERE HAPSEDİLDİ, HESAP SORACAĞIZ’
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, Darıbükü köyünün İmamının oturduğu lojmanın da barajın suları altında kaldığını belirterek, “Kasımlar Barajı ve HES projesinin inşaatının başladığı 2012 yılından bu yanan yaşanan hukuksuz ve keyfi uygulamalar artık kabul edilemez boyutlara ulaşmıştır. 2017 Türkiye’sinde kalkınma yalanına sığınanlar ezanı bile susturmuş, Allah’ın evi olarak bilinen camiyi lağım çukuruna dönüştürmüş, ibadeti ise bir konteynere hapsetmişlerdir. Bu rezalet görülmüş şey değildir. Aylardır bölgede yaşanan mağduriyetleri dile getiren vatandaşlara, yüklenici firmanın diliyle yanıtlar veren Isparta’daki sorumlu idari yetkilileri bir an önce görevlerinin gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz. Devletini sevmekten ve ona tabii olmaktan başka hiçbir suçu olmayan köylülere bu onursuzluğu yaşatanlardan hem yargı önünde hem de tarih önünde hesap soracağız” ifadelerine yer verdi.
2051530cookie-checkO köyde sonunda ezanı da susturdular!
Önceki haberEntegrasyonun iki yönü
Sonraki haberKavgalı oylamada 3. madde kabul edildi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.