Köylüyle dalga geçen o müdür görevden alındı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta, Afyon, Burdur ve Konya’nın bir bölümünden sorumlu olan DSİ 18. Bölge Müdürü Adem Coşkun görevden alınarak merkeze çekildi.
2,5 yıldır bölge müdürü olarak görev yapan Coşkun, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinin mağdur ettiği köylülerle ilgili amacını aşan ifadeler kullanmıştı. DSİ 18. Bölge Müdürü’nün kamu görevlisi sorumluluğu ile bağdaşmayan tutumuna tepki gösteren Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, köylülerin yaşadığı mağduriyetlerin üstünü örtecek durumu kurtarıcı açıklamalar yapmak da DSİ’nin vazifesi değildir. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nün, üç yıldır inşaatı sürdürülen baraj projesiyle ilgili üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek yerine kamuoyunu yanıltıcı bir tutum içinde olmasını kınıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
 
DSİ Genel Müdürlüğü’nün 1 Şubat tarihinde gönderdiği resmi yazı ile 18. Bölge Müdürü Adem Coşkun görevden alındı. 2,5 yıldır görevini sürdüren Coşkun’un yerine Trabzon’da bulunan DSİ 22. Bölge Müdürü görevini yürüten Mahmut Berber Atandı. DSİ’nin Erzurum ve Aydın’daki bölge müdürlüklerinde de yönetim değişikliğine gidildi.
 
BARAJ MAĞDURU KÖYLÜLER HAKKINDA DALGA GEÇER GİBİ AÇIKLAMA
DSİ Genel merkezinde kızağa çekilen eski 18. Bölge Müdürü Adem Coşkun, Sütçüler ilçesinde inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinin mağdur ettiği köylülere ilişkin açıklamalarıyla tepkilere neden olmuştu. Evleri barajın suları altında kalan Darıbükü köylülerini ziyaret eden Coşkun, mağdur edilen köylülerin fazlasıyla memnun olduğunu, bekar köylülerin de evlenmek istediğini açıklamıştı. Coşkun’un inceleme gezisinin ardından DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, “Coşkun, bir kısmı Baraj rezervuarı altında kalacak olan Darıbükü köy sakinleri ile bir araya gelerek hasbihâl etti, yeni yerleşim bölgesi ve çalışmalar ile ilgili bilgi aldı Azalan köy nüfusunun baraj inşaatının başlamasından sonra bir nebze gelen gidenin arttığını, barajın tamamlanması ile köylerine olan ilginin daha da artacağının köy halkını umutlandırdığı gözlendi” ifadelerine yer verilmesi tepki çekmişti.
 
‘BARAJ ŞİRKETİNİN HALKLA İLİŞKİLER SORUMLUSU GİBİ’
Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada ise, Coşkun’un Darıbükü köyü ve baraj inşaatında yaptığı incelemenin ardından kamuoyuna aktarılan bilgilerin gerçeği yansıtmadığı öne sürülerek şu görüşlere yer verilmişti: “Darıbükü köyünde acele kamulaştırma yoluyla arazilerine ve yaşam alanlarına el konulan, baskı, tehdit ve sindirilme yoluyla yasal haklarından mahrum bırakılan köylülerin sorunlarını çözmesi gereken kamu idarecileri, adeta baraj şirketinin halkla ilişkiler sorumluları gibi davranarak görevlerini kötüye kullanmaktadırlar. Köylülerin yaşadığı mağduriyetlerin üstünü örtecek durumu kurtarıcı açıklamalar yapmak da DSİ’nin vazifesi değildir. Bir süre önce Sayın Coşkun’u makamında ziyaret ederek yeni yaşam alanlarına ilişkin belirsizlikleri ve endişelerini dile getiren köylülere, ‘siz şirket yöneticilerine dua edin. Allah razı olsun deyin, zorluk çıkartmayın’ tavsiyesinde bulunarak kamu idareciliğinin geldiği noktayı gösterdiğini de kamuoyuyla paylaşıyoruz. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nün, üç yıldır inşaatı sürdürülen baraj projesiyle ilgili üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek yerine kamuoyunu yanıltıcı bir tutum içinde olmasını kınıyoruz. Isparta Valiliğini de bir an önce kentte yaşanan bu komediye bir son vermeye davet ediyoruz.”
 
ISPARTA VALİSİ’NE ÇAĞRI: ‘BARAJ MAĞDURU KÖYLÜLERİ ZİYARET EDİN’
Eski bölge müdürünün görevden alınmasının ardından yeni bir açıklama daha yapan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, baraj mağduru köylülerin sorunlarının çözülmesi için kamu yetkililerinin bir an önce harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Evleri, bahçeleri ve yaşam alanlarıyla birlikte ulaşım yolları, köprüleri ve üretim alanları yok olan Darıbükü köylülerinin yaşadığı drama son verilmesini talep ediyoruz. Baraj projesi uğruna vahşi bir yerinden edilmeye maruz kalan köylülerin yüklenici firmanın insafına terk edildiği bir durumda devletin ilgisine ve desteğine her zamankinden çok daha fazla ihtiyaçları olduğu gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Yenisi tamamlanmadan camisi barajın sularına gömülen kış gününde köylüler konteynerde ibadet etmeye mecbur bırakılmışlardır. Isparta Valisi Sayın Şehmus Günaydın’a bir kez daha çağrıda bulunarak durumu yerinde görmesini ve sorunların çözülmesi için gerekli adımların atılması için ilgilileri harekete geçirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
2060810cookie-checkKöylüyle dalga geçen o müdür görevden alındı
Önceki haberGeçen yüzyıldan günümüze, Tanburi Cemil Bey
Sonraki haberBu lüks otellerin arazileri artık Varlık Fonu’nun!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.