Köpek besleme önergesi…

Bir köpek sahibi olma talimatı olmalı ve derhal hayata geçirilmeli, köpek eğitim merkezleri kurulmalı, sokakta köpek gezdirebilmek için bir liyakat sınavından sonra ehliyet verilmeli… Yoksa her gün gazetelerde çıkan saldırı ve parçalanma olayları artacak ve köpek sahipleriyle saldırılanlar birbirlerini parçalamaya başlayacaklar.

Kadim kanun koyucu Hammurabi olsa ilgili kanunları şöyle koyardı, Solon da altına imzayı atardı.

1. Köpek besleyenler, köpeklerini kapıdan dışarı çıkardıklarında ağızlarına kelepçe takmakla mükelleftirler. Takmayan, hav başına 100 TL, ısırık başına 10.000 TL öder. Biriken fon ile tüm hayvanlar için rehabilitasyon merkezleri açılır.

2. Köpek dolaştıranlar, yanlarında, sokağa yapılan kakaları alabilecekleri torba bulundurmak zorundadırlar. Köpekleri yolun ortasına, ya da parkın içine edenlere, vatandaş saldırılma korkusu olmadan “ poşetiniz var mı?” diye sorabilmeli, ihbar hattı kurulmalı, kakayı ortada bırakan köpek sahiplerine kaka başına 1000 TL para cezası kesilmelidir. Bu ceza fonuyla da sokak köpeklerine yeni barınaklar yapılabilir. Çünkü b.k gibi para gelir…

3. Köpeğini, bir güç aracı olarak gören ve güç kullanma, ya da savunma silahı olarak kullanan köpek sahipleri, köpeklerinin karşıya verecekleri muhtemel zarardan dolayı, bir insanın bu zararı vermesi halinde yiyeceği ceza kadar hapis cezasına tabi olmalıdırlar. Yani, köpeği bir insanı yaralarsa, köpeğin sahibi adam yaralama cezası yemelidir ki, yanında yasak Pit Bull dolaştırarak, ya da saldırma eğitimli Alman Kurt’la gezerek, çevrelerine gözdağı verenlere karşı caydırıcı bir yaptırım olsun.

4. Evinde her köpek besleyen, bir sokak köpeğini veya kedisini de evlat edinmelidir. Ki, kendi Kaniş’ine yanaşan Çomar’a tekme atma hakkı gören hayvansever hayvanlar negatif ayrımcılık yapmamayı öğrensinler… Hayvan haklarının sadece kendi hayvanının hakkı olmadığını, aslında gariban sokak köpeklerinin haklarının ve rızklarının daha önemli olduğunu kavrasınlar. Hayvanseverlikleri bir hayıra vesile olmuş olsun.

5. Eğer bir sokak köpeğini evlat edinmeyi reddediyorsa, senede 100 adet sokak köpeğinin veya sokak kedisinin kısırlaştırılmasını ve künyelenmesini sağlamalıdır.

6. Köpekleri, bir çocuğu veya köpekten korkan bir kişiyi korkuturlarsa, ya da zarar verirlerse, ehliyetleri iptal edilmeli, köpek sahipleri o kişilerin psikolojik ve fiziki tedavilerini üstlenmelidirler. Üstlenmezlerse, kendilerine psişik tedavi uygulanmalıdır.

7. Köpekleri havlayarak çevreyi rahatsız edenler, köpeklerini her hav başına 1 gün, günlüğü 100 TL’den olmak üzere, barınaklara vermek durumunda olacaklardır. Toplanan fon ile sokak köpekleri beslenecektir.

8. Ev köpekleri arasındaki dalaşlarda görgü tanıklarının ifadeleri esas alınacak olup, bizzat, saldırgan köpeğin sahibi bir müddet barınaklarda muhafaza edilecektir.

9. Kendi köpeği tarafından ısırılan köpek sahibi, kendisini ve köpeğini eğitim merkezinde kursa yazdıracaktır.

10. Köpeklerini yazlıklarına götürüp, orada bırakıp dönenlere, 100 adet sokak köpeğine barınaklarda müebbed olarak bakma cezası verilecektir.

11.Bunlara uymayanların, köpek bakma ehliyetine, liyakatine, vicdanına ve medeniyetine haiz olmadıkları gerekçesiyle, köpekleri barınaklara alınacaktır. Köpeklerinden ayrılamayacak olanlar da barınaklarda kalabilirler.

12. İnsanı sevmemek yüzünden sığ kalan sevgi dağarcıklarını köpek sevgisi ile doldurup, sırf kendini tatmin etmek amaçlı olarak, yapay şefkatle ve bencil sevgiyle hayvan beslediği saptananlar, bir gariban insanın da aç kalmaması sorumluluğunu üstleneceklerdir…

13. Köpek dövüştürenler sokaklarda tasma ile dolaştırılacaklardır.

14. Köpek mamalarından yüksek kdv alınarak, bu fon ile köpeklere sağlık sigortası oluşturulacaktır. Bu kapsamda periyodik sağlık taramaları yapılacaktır. Köpeği için sağlık sigortası primi ödeyenler, mama kdv’sinden muaf tutulacaktır.

15. Apartmanlarda köpek beslemek, hem köpeğin doğasına aykırı olması, hem de komşuları rahatsız ve tedirgin edici olması göz önüne alınarak, yasaklanmıştır.

Bu önlemler şimdiden alınmadığı müddetçe ve bu kuralları bozanların ehliyetleri kademeli olarak geçici ve tamamen iptal edilmediği müddetçe, bu konudaki sorunlar kronikleşecek ve yeni facialara yol açılacaktır.

Otoriteler bunu yapmazlarsa olacaklardan sorumludurlar, o zaman taşları bağlayıp, köpekleri salıyorlar demektir…

756210cookie-checkKöpek besleme önergesi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.