Köpekbalıklarını ‘casus’ yapma projesi

The New Scientist’in haberine göre, Pentagon’un hedefi bu şekilde gemileri, özellikle de savaş gemilerinin hareketlerini izleyebilmek.

Bunun için köpekbalıklarının beynine yerleştirilecek elektrotlarla uzaktan yönlendirilebilmeleri hedefleniyor.

Bu yöntem daha evvel bazı balıklarla, fare ve maymunlar üzerinde denendi.

Köpekbalıkları pek çok deniz canlısına göre, zayıf elektrik akımlarını ve kimyasal izleri takip edebilmekte çok daha hassas becerilere sahip.

Dergi projenin arkasında kısa adı DARPA olan İleri Savunma Araştırma Projeleri Kurumu’nun olduğunu yazıyor.

Dergi yöntemi şöyle açıklıyor: “Hayvanın beynine yerleştirilen bir dizi elektrot ile belirli işlevlerden sorumlu alanların uyarılması sağlanıyor. Boston Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda da bu gibi araçlar, dev bir akvaryumda balıkların yönlendirilmesi için kullanılıyor.”

Pentagon uzmanları için hedef mavi köpekbalıklarını Florida açıklarında okyanusa bırakarak sonar yoluyla iletişim kurmaya çalışmak.

ABD Donanması’nın 300 kilometre mesafeye dek sonar sinyalleri gönderebileceği belirtiliyor.

Ancak asıl sorun “vahşi hayvanların uzun süre bu cihazlarla denetlenmeleri halinde sağlıklarının bundan nasıl etkileneceği.”

Hawaii’de Amerikan Jeofizik Birliği’nin 2006 Okyanus Bilimleri toplantısında tartışılan projenin yine de cazip bulanlar çok.

New Scientist, “bu sorunlara rağmen köpekbalıkları uzaktan kumandalı cihazlardan çok daha büyük avantajlara sahip: sessizler ve kendi enerjilerini sağlıyorlar.” diyor. (BBC)
 

1124450cookie-checkKöpekbalıklarını ‘casus’ yapma projesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.