Kredi borçlarımız felaketimiz olacak

Çetin, kredi kartı borçları nedeniyle bir çok vatandaşın mağdur olduğunu belirterek, “Tüketiciler, uyanmak ve çözüm istemek görevli olanlar ise çözüm bulmak zorundadır. Yoksa kredi borçları ülkemizin felaketi olacak” dedi.

TÜDEF Genel Başkanı Çetin, CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz ile birlikte kredi kartı faiz oranları ve kart mağdurlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

BDDK verilerine göre tüketici kredilerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 84, takibe düşen kişi sayısının ise yüzde 62 arttığını ifade eden Çetin, takipteki tüketici sayısının ise 2008 yılı sonu itibari ile 2 milyon 170 bin kişi olduğunu belirtti.

Resmi rakamlara göre 10 milyon kişinin bankalara kredi borcu bulunduğunu, aile fertleri ile birlikte bu sayının 30-40 milyon kişiye ulaştığını anlatan Çetin, bu oranın ekonomik kriz nedeniyle kapanan iş yeri ve işten atılmalarla birlikte hızla yükselmeye devam ettiğini kaydetti.

Krize, işten atılmalara ve yoksulluğa paralel olarak cinnet geçirenlerin, intihar edenlerin ve boşananların sayılarının arttığını ifade eden Çetin, “Kredi borçları banka soydurmakta, soyguncunun kaçarken saçtığı paralar sıradan ev kadınlarının bile, ‘keşke ben de orada olsaydım da soygundan yani saçılan paradan pay alsaydım’ deme noktasına getirmiştir” diye konuştu.

Bankaların kredi kartı borcu olup ödeyemeyen tüketiciler için bu borcu, işlemiş temerrüt faizi ile birlikte ana para sayarak ve borca da yıllık yüzde 22 faiz uygulayarak bireysel krediye dönüştürme çalışması yaptığını belirten Çetin, “Yani bankalar yıllarca soydukları ve soymaya devam ettikleri, öldürdükleri tüketicilerin mezarını soymaya hazırlanıyor. Hükümet ise mezar soyguncularına çanak tutuyor. Tüketiciler, uyanmak ve çözüm istemek görevli olanlar ise çözüm bulmak zorundadır. Yoksa kredi borçları ülkemizin felaketi olacak” dedi.

Ali Çetin, tüketici örgütlerinin aylardır bireysel kredilerdeki ve kredi kartlarındaki tehlikeli gidişe dikkat çektiğini, bu konuda çözüm önerilerini TBMM’de grubu bulunan partilere yasa önerisi olarak sunduklarını, ancak sadece CHP Milletvekili Korkmaz’ın konuyla ilgilendiğini ve yasa teklifi verdiğini söyledi.

BORÇLARIN 24 TAKSİTTE ÖDENMESİ ÖNERİSİ

Kendilerinin ve CHP Milletvekili Korkmaz’ın sundukları yasa teklifinde kredi kartı borçlarının 24 taksitte ödenmesinin öngörüldüğünü ifade eden Çetin, ayrıcalıklı bir tavır istemediklerini kaydetti.

Çetin, hükümetten çok geç olmadan tüketicilerin bireysel kredi borçlarına çözüm olacak yasa tekliflerini gündeme almasını istedi.

CHP Milletvekili Esfender Korkmaz da kredi kartı sorunlarının 3 aşamada ele alınabileceğini belirterek, bu aşamaları, “mevcut mağdurlara acil çözüm getirmek, sistemin yeni mağdur yaratmasının önlenmek ve toplumun, siyasi partilerin bu konuya dikkatini çekmek” olarak sıraladı.

Yasaya göre kredi kartı akdi faizini ve gecikme faizini Merkez Bankasının belirlediğine işaret eden Korkmaz, şöyle konuştu:
“Merkez Bankası, bankalara verdiği borçlanma faizini temmuz ayından beri yüzde 20,25’ten yüzde 14’e indirdi. Ancak bankalar azami kredi kartı faizini temmuzdan beri yüzde 62’de tutuyor. Merkez Bankası bu duruşu ile piyasa düzenini bozuyor, toplumu mağdur ediyor ve Anayasanın 167. maddesini ihlal ediyor. Merkez Bankasının bu tutumunu sorgulamak zorundayız.”

Korkmaz, kredi kartı mağdurlarının Türkiye’nin en önemli sosyal sorunu haline geldiğini, bu sorunun çözümü için toplumun, muhalefet ve iktidar partilerinin seferber olması gerektiğini söyledi.

1189280cookie-checkKredi borçlarımız felaketimiz olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.