Kredi kartında batık oranı % 8’e çıktı

Merkez Bankası’nın verilerine göre kredi kartı borçlarının yüzde 1.7 oranında arttığı bu yılın ilk 1.5 aylık döneminde sorunlu kredi kartı alacaklarındaki büyüme ise yüzde 6’yı buldu. Geçen yıl sonunda 17 milyar 34 milyon YTL olan kredi kartı borçları 17 Şubat itibariyle 17 milyar 324 milyon YTL’ye yükseldi. Aynı dönemde batık durumdaki kredi kartı borçları ise 1 milyar 306 milyon YTL’den 1 milyar 384 milyon YTL’yle yükseldi. Aralık sonunda yüzde 7.7 olan batık kredilerin toplam kredi kartı borçlarına oranı ocakta yüzde 7.9’a yükseldikten sonra şubatta ise yüzde 8 oldu.


Batık kredi kartı borçları son bir yıldır da normal kredi kartı borçlarına göre daha hızlı büyüyor. Geçen yıl şubat ayından bu yana kredi kartı alacakları yüzde 28.1 oranında artarken, batık kredi kartı alacakları ise yüzde 93.2 oranında büyüdü. Geçen yıl şubat ayı sonunda bankaların 716 milyon YTL’lik sorunlu kredi kartı alacağı bulunuyordu. Toplam kredi kartı alacaklarının da 13 milyar 525 milyon YTL olduğu geçen yıl şubatta batık alacakların toplam alacaklara oranı ise yüzde 5.3 düzeyinde bulunuyordu.


Batık kredi alacaklarının 55.1 milyar YTL’lik kısmı kamu, 1 milyar 96.9 milyon YTL’lik kısmı özel, 231.7 milyon YTL’si de yabancı sermayeli bankalara ait bulunuyor. Batık kredinin toplam kredi kartı alacağına oranı ise kamu bankalarında yüzde 4.6’da kalırken, özel bankalarda yüzde 7.6’ya yabancılarda ise yüzde 13.3’e kadar çıkıyor. 17 Şubat itibariyle kamu bankalarının 1 milyar 208 milyon, özel bankaların 14 milyar 368 milyon ve yabancı bankaların 1 milyar 747.6 milyon YTL’lik sorunsuz kredi kartı alacağı bulunuyor. 


KREDİ KARTI BORÇLARINA YENİ DÜZENLEME
Öte yandan Banka kartları ve kredi kartlarına ilişkin tasarı yasalaştı.


Yasayla getirilen yeni düzenlemelerin bazıları şöyle:


• Dönem sonu borcunun ödenmesi için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da 31 Ocak 2006 tarihine kadar temerrüde düşmüş olan kart borçluları, 60 gün içinde ödeme için yazılı olarak başvuracak.
• Borçlu, borcunu taksitle ödemek istediğini beyan etmesi halinde ilk taksidi peşin ödemesi şartıyla, yıllık yüzde 18 faiz oranı üzerinden hesaplanan borç tutarını, 18 eşit taksitle ödeyebilecek. Taksitlerden herhangi birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, sağlanan haklar ortadan kalkacak ve icra takibi işlemlerine devam edilecek.
• Kuruluşlar, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişilere kart veremeyecek. Asgari tutarın, son ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde ödenmemesi durumunda, kredi kartları iptal edilecek ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı düzenlenemeyecek.
• Kart sahipleri istemedikçe limit artırılamayacak.
• Kredi kartı limiti, ilk yıl için aylık ortalama gelirin iki katını, ikinci yıl için dört katını aşamayacak.
• Kartın ya da şifrelerin kaybolması veya çalınması halinde kart sahibi, yapacağı bildirimden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan 150 YTL ile sınırlı olmak üzere sorumlu olacak.
• Asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20’sinden aşağı olamayacak. Ancak bu oran, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay süreyle yüzde 10 olarak uygulanacak.
• Kredi kartı borçlusuna kefil olandan, tüm yollar denenmeden borcun tahsili talep edilemeyecek.
• Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde, kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak. Borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak.
 
”DOĞRU VE FAYDALI BİR İŞ YAPILDI” 


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, banka ve kredi kartlarına ilişkin yasanın kabulü ile doğru ve faydalı bir iş yapıldığını söyledi.


Şener, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’nın kabulünden sonra TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bütün vatandaşları ilgilendiren bir konunun yeni bir düzene kavuşturulduğunu vurguladı.


Şener, kredi kartları borç tutarının 16.7 milyar YTL’ye ulaştığını, bunun 11.2 milyar YTL’lik bölümünün taksitlendirilmeden ödendiğini açıkladı. Kredi kartı borçlarının sadece 5.5 milyar YTL’lik kısmının taksitlendirildiğini ifade eden Şener, 700 bin kişiyi ilgilendiren 1.3 milyar YTL’lik borcun sorun olduğunu kaydetti.


Şener, Türkiye’de 25 milyon insanın kredi kartı kullandığını bildirerek, ”1992 yılından beri konu gündeme getirilmiş ancak daha önceki hükümetler ve milletvekillerine bu nasip olmamıştır. Bu yasanın kabulü ile faydalı ve doğru bir iş yapılmıştır” dedi. Bankaların yüksek faizle topladıkları paralarla kredi kartı borçlarını ödediğini ifade eden Şener, ”Yüzde 18 faiz yüksek bir oran değil… Bu uygulamadan aslında bankalar zararlı çıkmıştır” diye konuştu. (ANKA ve AA)

1028460cookie-checkKredi kartında batık oranı % 8’e çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.