Küresel finansal krize milyarlarca dolar…

Geçen yıl, ”ciddi para ya da kredi kıtlığı” ifadesiyle gündeme gelen küresel kredi krizi, son zamanlarda ABD’de bazı bankaların iflas etmesi ve hükümetin bazı finans kuruluşlarına el koyması, Avrupa, Orta Doğu, Güney Asya ve Asya-Pasifik’te de benzer sorunlarla karşılaşılması nedeniyle artık dünya gündeminin ana konusu haline geldi.

Küresel finansal krizin etkilerini hafifletmek amacıyla başta ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok ülke 100 milyarlarca dolar kaynak ayırdı.
Avrupa Merkez Bankası (AMB), İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası 13 Ekimde, donmuş para piyasalarını çözmek amacıyla sabit faizli sınırsız kısa vadeli dolar kredisi sağlayacağını açıkladı.

Uluslararası Para Fonu da (IMF) kredi krizinden etkilenmiş ülkelere, ilk olarak 1990 yılındaki Asya mali krizinde kullanılan acil fon mekanizmasını kullanarak kredi vermeye hazır olduğunu belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve AMB ile İngiltere, Kanada, İsveç ve İsviçre merkez bankaları 8 Ekimde, krizin önüne geçmek amacıyla görülmemiş bir adım atarak eşgüdüm içinde faiz oranlarını yüzde 0,5 puan indirdi.

Küresel finansal krizden dünyanın birçok bölgesi etkilendi.

ABD: Krizin en fazla zarar verdiği ABD’de, Hazine, Kongre’nin onayladığı 700 milyar dolarlık kurtarma planını derhal uygulamak istiyor.
FRANSA: Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, hükümetin zor durumdaki bankalar arasındaki kredi alışverişinde 320 milyar avroya kadar garanti vereceğini, yine zor durumdaki bankaların sermaye artırımı için ise 40 milyar avro ayıracağını bildirdi.
ALMANYA: Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ”mali piyasa istikrar fonu” kurulmasını kapsayan banka kurtarma paketi bakanlar kurulunca onaylandı.
İZLANDA: Krizin en fazla etkilediği ülkelerden biri olan İzlanda’da hükümet, ülkenin üç büyük bankasına el koydu.
İTALYA: İtalya’da da kurtarma planı onaylandı.
RUSYA: Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi, Dış Ekonomik ilişkiler Bankası’na (Vnesheconombank) 1,3 trilyon ruble (50 milyar dolar) ödemeyi içeren yasayı onayladı.
İNGİLTERE: Ülkede 3 büyük bankanın kurtarılması için plan açıklandı.
ÇİN: Çin Merkez Bankası da diğer merkez bankaları gibi faiz oranında indirime giderek, faiz oranını yüzde 0,27 azalttı.

1180210cookie-checkKüresel finansal krize milyarlarca dolar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.