Küresel ısınma daha çok yoksulu vuracak

Norveç Kutup Enstitüsü Müdürü Jann-Gunnar Winther, AFP’ye verdiği demeçte, küresel iklim değişikliğinin Kuzey’in zengin ülkeleri açısından büyük fırsat olacağını söyledi. Winther, “Güney’in yoksulları yine kaybeden olacak” dedi.

Winther’e göre, küresel ısınma sonucu buzulların erimesinden Kuzey ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya’nın da tarım, deniz taşımacılığı, madencilik gibi birçok alanda yararlanacağına işaret etti.

“Termometre yükseldikçe Sibirya’nın kuzeyi veya Kanada’nın kuzeyi gibi geniş bölgelerde tarım kolaylaşacak” diyen Norveçli iklim uzmanı, hava sıcaklığının beş derecenin üzerine çıkacağı gün sayısının artmasıyla tarımın gelişeceğini vurguladı.

“Üzümleri iyileşeceği için İngiltere mükemmel beyaz şarap üretir hale gelirken, Fransa’daki aşırı sıcaklar yüzünden üzümler bozulacak ve Bordeaux şaraplarının kalitesi düşecek” diyen Winther, Kuzey’de balıkçılık ve ormancılığın da küresel ısınma sayesinde gelişeceğini söyledi.

Norveçli uzmana göre, turizm de küresel ısınmadan nasibini alacak ve Akdeniz’in kavurucu sıcaklarından kaçmak isteyen tatilciler, soluğu Kuzey Avrupa’da alacak. Kışın da Alpler ve Pireneleri beğenmeyen kayakçılar yine Kuzey’e akın edecek.
 Bugün Kuzey kutbu üzerinden yılda ancak 30 gün deniz ticareti yapılabildiğini hatırlatan Norveçli uzman, deniz buzullarının azalmasıyla bu sürenin en az 4 kat artacağına işaret etti ve “Rotterdam’dan Japonya’ya giden bir gemi, Süveyş yerine kutup denizini kullandığında yolculuk 10 gün kısalacak” dedi.

Norveç’in Tromsö kentinde düzenlenen iklim konferansında konuşan uzmanlara göre de, buzulların erimesiyle Kuzey kutbundaki petrol ve doğal gaz rezervlerine ulaşma imkanı doğacak, bu da Kuzey ülkeleri için “ballı lokma” olacak.


 

1152300cookie-checkKüresel ısınma daha çok yoksulu vuracak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.