Küresel ısınma kuş türlerini azaltıyor

Dr. Şekercioğlu, yazılı açıklamasında, iklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı kaç kuş türünün yok olacağını hesaplayan bilimsel makalesinden yayımladıktan bir yıl sonra Avrupa’nın 122 yaygın kuş türünün yüzde 75’inin iklim değişikliğinden dolayı azaldığını gösteren ve yaptığı tahminleri destekleyen bir makale daha yayımladığını belirtti.
 Geçen yılki bilimsel tahminlerini bir kez daha haklı çıkaran yeni araştırmasına göre, Avrupa’nın en yaygın 122 kuş türünden 92’sinin 1980-2005 yılları arasında küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlanan azalmalar sergilediğini ifade eden Dr. Şekercioğlu, şunları kaydetti:

”Öte yandan, genellikle sıcak iklimleri seven 30 türün ise sayıları arttı. Bu verilerin derlenmesinden oluşan endeks, şu anda iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik üzerine etkilerini ölçen en güvenilir gösterge. Bu da amatör kuş gözlemcilerinin topladığı verilerin kuşbilimi için de ne kadar önemli olduğunun göstergesi. İklim değişikliğinden dolayı Avrupa’da sayıları en çok artan 10 kuş türü maskeli ötleğen, bıyıklı ötleğen, arıkuşu, bahçe kirazkuşu, kamış bülbülü, ibibik, sarıasma, saka, saz bülbülü, kumru oldu. İklim değişikliğinden dolayı Avrupa çapında en çok azalan türler ise su çulluğu, çayır incirkuşu, dağ ispinozu, söğüt baştankarası, kızkuşu, benekli bülbül, orman söğütbülbülü, köknar kargası, kuyrukkakan, küçük ağaçkakandır.”

ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN KUŞLAR

Dr. Şekercioğlu, Avrupa’daki 122 yaygın kuş türünden 9’nun Türkiye’de bulunmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

”Bu 122 türden 9’u Türkiye’de yok veya çok ender, 15 tür ise ülkemizde sadece kışın veya göç zamanı görülüyor. Araştırmadaki 98 kuş türü ise Türkiye’de ürüyor ve çoğunluğu sürekli Türkiye’de yaşıyor. Bu 98 türün 70’inde azalma görülürken, 28’inde artış izleniyor. Öte yandan, ülkemizde göçte veya kışın rastlanan 15 türün hepsinde de azalma görülmekte. Bu da, kuzey ve serin iklimlerde yaşayan kuşların küresel ısınmadan daha olumsuz etkileneceğini bir kez daha gösteriyor. Geçen sene tahmin ettiğim gibi kırmızı gagalı dağkargası, dağbülbülü, kara kızılkuyruk ve dağ kuyruksallayanı gibi dağlık alanları tercih eden kuşlarda önemli azalmalar var.”

1190450cookie-checkKüresel ısınma kuş türlerini azaltıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.