‘Küresel ısınma vergisi’ hükümeti sallıyor

Muhalefet lideri ve Muhafazakar Parti Başkanı Stephen Harper hükümetin ‘şaibeli’ çevre düzenlemesini geri çekmemesi durumunda ülkeyi seçime götüreceklerini söyleyerek savaş baltasını çıkardı.

Liberal hükümetin Çevre Koruma Yasasında değişiklik yaparak ‘Karbon Vergisi’ getirmeye çalıştığını öne süren Harper, ‘Eğer Liberaller bunun için azınlık hükümetini düşürmeye hazırsa, biz de seçime gideriz’ dedi.

Gözlemciler, Liberallerin diğer muhalefet partileri, Quebec Bloğu ve Yeni Demokrasi Partisinin yasa tasarısı alehinde oy kullanacaklarını açıklamalarına rağmen Muhafazakarların bu kadar duyarlı oldukları bir konuda ısrarcı tutumlarını sürdürmesini, Liberallerin kendi mezarlarını kazmaları olarak değerlendiriyorlar.

Azınlık hükümetinin lideri Paul Martin’in Gomery komisyonunun gelecek sonbaharda açıklanacak olan “sponsorluk skandalı raporu” ile düşmektense, çevre konusunda duyarlı kamuoyundan puan toplayabileceği, çevre yasası nedeniyle düşmeyi yeğleyeceği belirtiliyor.

ÇEVRE KAVGASI
Çevre Bakanı Stephane Dion da geri adım atmayacaklarını açıkladı. ‘Eğer bu yüzden seçime gidilirse Kanadalılara bu yasayı Kyoto Sözleşmesi’ne uymak ve küresel ısınmayı durdurabilmek amacıyla Kanada’nın payına düşeni yapmak için çıkarttıklarını söyleyeceğini’ belirten Bakan, Kanadalıların bu konuda Muhafazakarlarla aynı görüşte olmadıklarını ifade etti.

Öncekigün ilk görüşmesi yapılan tasarının Parlamento’da iki kez daha görüşüldükten sonra ilkbahar sonunda oylanması bekleniyor. Yasanın işadamlarına miyonlarca dolarlık bir külfet getireceğini öne süren Harper, Kyoto mutabakatının bu yasaya gerekçe olarak gösterilemeyeceğini iddia ediyor.

Yeni Demokrasi Partisi lideri Jack Layton ise hükümeti çevre sorunlarını kumar masasına yatırmakla suçladı. Kanadalıların ‘seçim değil icraat’ istediklerini belirten Layton, hükümetin bu kumarı oynamasına göz yummayacaklarını belirtti.

Quebec Bloğu lideri Gilles Duceppe ise seçimden korkmadıklarını açıkladı. Yasa tasarısını tatminkar bulmadıklarını söyleyen Duceppe, ‘bana yalnızca seçimin tarihini söylesinler yeter’ dedi.

2005 bütçe yasasının, kurulduğu günden beri ömrüne aylarla zaman biçilen Liberal azınlık hükümetinin sonunu getirebileceği tahmin ediliyor.

 

 

1101910cookie-check‘Küresel ısınma vergisi’ hükümeti sallıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.