Küresel ısınma, yeni traktöre yöneltti

Erkunt Tarım Makineleri Sanayi A.Ş Yurt İçi Satış Sorumlusu Tolga Saylan, fuar için geldiği Konya’da AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzde 100 Türk tasarımı tek yerli traktörü kendilerinin ürettiğini söyledi.


2004 yılından bu yana traktör üretimi yaptıklarını ifade eden Saylan, yıllık üretimlerinin 10 bin 500 adet olduğunu bildirdi.


Traktörde 60-100 beygir gücünde 15 farklı ürünlerinin bulunduğunu ve pazarda çok güçlü olduklarını dile getiren Saylan, Bulgaristan, Azerbaycan ve Macaristan’a ihracat yaptıklarını, Fransa, İngiltere, İspanya, İrlanda, İtalya ve Sudan’a ihracat için görüşmelerin sürdüğünü ve sona yaklaştıklarını kaydetti.


Küresel ısınma nedeniyle motorlu taşıt üreten birçok firma gibi traktör üreticilerinin de yeni modellere yöneldiğini belirten Saylan, şunları kaydetti:


“Küresel ısınma dünyayı özellikle Türkiye’yi tehdit ediyor. Biz küresel ısınmaya yol açan hava kirliliğine karşı, daha az yakan ve kirleten Euro-2 motor kullanıyoruz. Bu motorlar Euro-1’e göre çok daha az kirletiyor. Türkiye’de üretilen motorların önemli bölümü Euro-1 motora sahip olduğu için çevre kirliliğine yol açıyorlar. Eski motor türü olan Euro-1’i Avrupa terk edeli 4-5 yıl oldu ancak bizde, 1 Temmuz’dan itibaren zorunlu olarak Euro-2’ye yeni geçilecek.”


Ürettikleri traktörlerin tasarımı ve kullanılan malzemelerine göre çok az yaktığını ifade eden Saylan, “Traktörlerimiz motor gücünü aktarma organlarına tam olarak yansıtıyor. Örneğin 60 beygir gücündeki traktörlerimiz diğer firmaların aynı güçteki traktörüne göre en az yüzde 30 daha az yakıyor. Bizim traktörlerimiz çalışırken sigara dumanı kadar gaz çıkarırken bazı traktörler ise tren gibi siyah duman salıyor” dedi.


ÇİFTÇİLERİN DE TERCİHİ KÜÇÜK MOTORLU


Saylan, traktörlerinin fiyatlarının 39 ile 95 bin YTL arasında değiştiğini, ancak genellikle ucuz fiyatlı olanlarının satıldığını bildirdi.


AA muhabirinin fuara katılan firmalardan derlediği bilgiye göre, küresel ısınma konusunda bilinçlenen çiftçilerin önemli bölümü, küçük motorlu traktörleri tercih ediyor.


2006 yılında satılan yaklaşık 40 bin traktörün 20 bininin bahçe traktörü olduğunu belirten firmaların yetkilileri, “Çiftçiler büyük, güçlü motorlu araçların çevreyi çok kirlettiğine inanıyor. Bu yüzden ellerinden geldiğince küçük güce sahipli olanları soruyorlar ya da alıyorlar. Zaten birçok firma yakında daha az gürültü çıkaran traktörleri piyasaya sürecek” dedi.



 
 

1040350cookie-checkKüresel ısınma, yeni traktöre yöneltti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.