Küresel ısınmada tarihi dava

İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazete The Independent’te yayınlanan habere göre; Böylece ilk kez bir mahkeme, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini kabul etmiş oldu.

Böylece Greenpeace ve Friends of the Earth, Boulder, Colorado ve California şehirlerinden Oakland, Santa Monica ve Arcata’da deniz düzeyinin yükselmesi ve okyanustaki ısının artmasındaki sorumsuzlukları ile gelişmelerin bölge sakinlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle söz konusu şehirlerin belediyeleri ve iki federal kurumu the Overseas Private Investment Corporation (Opic) ve the Export-Import Bank of the United States aleyhine dava açabilecek.

Söz konusu iki büyük kurumun ülke dışında kaynak sağladığı milyarlarca dolarlık projeler arasında Rusya’da Sakhalin petrol yatakları, Çad-Camerun arası petrol boru hattı ve Meksika’daki Cantarell petrol yatakları yer alıyor…

Çevreci gruplar iki federal kurumun da sera etkisini yaratan gazların üretiminde yüzde 8’lik gibi ciddi bir payları olduğunu öne sürdü. Ayrıca kurumların yurtdışı projelerinde çevre raporlarının gözardı edilmesi de dava konusu edildi.

The Independent’e konuşan dava avukatı Geoff Hand, mahkeme kararının pek çok davacıya örnek olması açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Hand, küresel ısınma konusunda topun yöneticilerde olduğunu belirterek, “Davadan kurtulabilmek için mahkemede küresel ısınmanın olmadığını göstermek zorunda kalacaklar…” diye konuştu.

Arcata sahil koruma görevlisi, kentteki yatırımların küresel ısınmaya zarar vermeyi sürdürmesinden yakınırken, Greenpeace Direktörü Kert Davies, davanın politikacılar tarafından tanınmayan küresel ısınma gerçeğini tekrar gündeme getirmeyi başardığını söyledi. Davalı federal kalkınma kurumu Export-Import Bank’tan Linda Formella da kurumun dava ile ilgili bir yapmayacağını belirtti.

1113240cookie-checkKüresel ısınmada tarihi dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.