Kırgız siyasetçiye ‘eroin’ suçlaması

Avrupa Özgürlük Radyosu RFE/RL, Varşova Havaalanı gümrük polislerinin, Kırgızistan eski Meclis Başkanı Omurbek Tekebaev’in bavulunda gizli bolmelere yerleştirilimiş 595 gram eroin bulunduğunu ve yaklaşık iki gündür gözaltında tutulduğunu bildirdi.  

RFN/RL,Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Omurbek’in Varşova Havaalanı’nda 6 Eylül’de gözaltına alındığını doğruladıklarını ve 30 Kırgız meclis üyesinin Polonya’da biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptıklarını iletti.

MECLİS’TEN ACİL OTURUM

Tekebaev’in eroin kaçakçılığı yaptığı suçlamasıyla gözaltına alınması Kırgızistan’da şok etkisi yarattı… Kırgız adalet savunucuları,Tekebaev’in büyük bir devlet adamı olduğunu savunurken, Kırgız meclisinin acil oturum kararı aldığı radyonun haberinde belirtiliyor.

Yeni Kırgız Meclisi tarafindan 28 Mart 2005 tarihinde Meclis Başkanlığı görevine getirilen Ata-Meken Partisi lideri Omurbek Tekebaev, ülkenin önde gelen reform hareketinin öncülüğünü yapıyor.

İDDİALAR

Tekebaev’in tutuklanmasını bir “ Provakasyon” olarak nitelendiren Meclis üyesi ve Tekebaev liderliğindeki reformist hareketin önde gelen isimlerinden Melis Eshminakow, eylemin Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Servisi ve gümrük servis görevlileri tarafından planlanmış olabileceğini öne sürerken,bir diger reformist Temir Sariev’de,Tekebaev yanliz olmadigini ve bir milletvekili ve bir sosyal aktivistle birlikte Varsova Havaalani’nda gözaltina alindigini söyledi.

Temir Sariev, Tekebaev’in bavulunda eroin bulunduğu yönündeki suçlamaları şiddetle reddettiğini de söylerine ekledi. 

Demokrasi ve Sivil Toplum koalisyonu lideri Edil Baisalov ise, olayın Kırgızistan’daki bazı güçler tarafından planlandığına inandığını açıkladı.

Baisalov,“Muhalefet lideri ve eski Meclis Başkanı Tekebaev’e yönelik bu provakasyon, Kazakistan Gizli Servisi tarafından organize edilmistir” diye konuştu.

POLİSİN TUTUMU

Öte yandan, diplomat olmasi nedeniyle diplomatik dokunulmazlığı bulunan Tekeabev’in gözaltına alınması sırasında yanında bulunan bazı görgü tanıkları, Tekeabev’in üç bavulu bulunduğunu ve Polonya polisinin sadece birini aramak istediklerini ve Tekeabev’’nde polise karşı koymadan aramalarına izin verdiğini söylüyorlar.

Kırgızistan insan haklari komisyonu lideri Tursunbek Akun da, RFE/RL’e yaptığı açıklamada, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı ve Savcılık Bürosu’ndan bazı yetkililerin, konuyla ilgili araştırma yapmak üzere Polonya’ya gitmeye hazırlandıklarını iletti…

1136140cookie-checkKırgız siyasetçiye ‘eroin’ suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.