Kırgızistan’da Türkler tahliye bekliyor

Dışişleri Bakanlığı’nın Bişkek’e ikinci tahliye uçağının gönderilmesini askıya aldığı açıklanırken, Calalabad kentine tahliye uçağı gönderilmesi konusunda değerlendirmelerin sürdüğü öğrenildi.


Calalabad’da yüzleri maskeli bir grubun dün gece evlerine girdiği Türk öğrencilerin bilgisayar, cep telefonu ve değerli eşyalarını aldığı, bir öğrencinin yüzünden yaralandığı ifade edildi.


Bişkek’teki AA muhabirinin eşi ve iki çocuğu da, havaalanına gitmek üzere dün akşam evden ayrıldıkları sırada yağmacıların arasında kaldı. Beraberlerindeki bir bilgisayarla bazı evrakın bulunduğu çantayı yağmacılara kaptıran aile, daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nın gönderdiği tahliye uçağıyla Türkiye’ye döndü.Kırgızistan’da Devlet Başkanı Askar Akayev’in devrilmesinden sonra ortaya çıkan yönetim boşluğu nedeniyle başkent Bişkek’te güvenlik henüz sağlanamadı.


BİŞKEK ”ÖLÜ KENT”
Çıkan olaylar ve yağma hareketleri, başkent Bişkek’i tam bir ”ölü kente” çevirdi. Kentteki mağazaların büyük çoğunluğunun camlarının kırıldığı, malların yağmalandığı, duvarların yıkıldığı gözleniyor.


Kentte Türklere ait çok sayıda işyeri zarar görürken, bu durumun Türklere karşı herhangi bir düşmanlıktan değil, kentte en çok Türk mağazası bulunması ve en modernlerinin Türklere ait olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.


Bu arada, Kırgızistan’da devlet başkanlığı seçiminin 26 Haziran’da yapılacağı bildirildi.
Rusya’nın İnterfax haber ajansı da, devrik devlet başkanı Askar Akayev’in dün gece Rusya’ya geldiğini duyurdu.


AKAYEV YANLISI GRUP BİŞKEK’E YÜRÜYOR
Akayev yanlısı bir grubun, yeni yönetimi protesto etmek amacıyla Bişkek’e yürüdüğü bildirildi.


Eski İçişleri Bakanı’nın başkanlığındaki yaklaşık bin kişilik grubun, Akayev’in doğum yeri olan Kemin ilçesinde toplanarak yola çıktığı ve başkente 70 kilometre mesafedeki Tokmok kentine geldiği öğrenildi. (aa)


FOTOĞRAF: Yeni lider Bakiyev
 

1019850cookie-checkKırgızistan’da Türkler tahliye bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.