Kırgızlar üssü kapatmakta kararlı

Fakat Kırgız hükümet sözcüsü Aybek Sultangaziyev “Karar alındı” diye konuştu, “Amerikan Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı görüş alışverişinde bulunuyor ama bu görüşmelerde üssün açık kalmasından söz edilmiyor.”

Başkent Bişkek’in hemen dışındaki Manas, Orta Asya’daki tek Amerikan üssüydü.

Afganistan’a uçakla 1,5 saat mesafedeki üs, burada savaşan Amerikan ve NATO askerleri için önemli bir sevkiyat merkezi olarak görülüyor.

RUSYA: İZİN VEREBİLİRİZ

Bu arada gelen haberlere göre ABD, sevkiyat konusunda Rusya ile işbirliği yapmak üzere başvuruda bulundu.

Orta Asya’da Amerikan üsleri bulunmasına geleneksel olarak karşı çıkan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, askeri olmayan NATO malzemelerinin geçişine izin vereceklerini söyledi.

Ancak Rus bakan, izin belgesini çıkarmadan önce sevkedilecek mallar ile ilgili ayrıntılı bilgi beklediklerini belirtti.

Tacikistan da askeri olmayan sevkiyatlar için topraklarının kullanılmasına izin vereceğini bildirdi.

ABD’nin, Özbekistan ile de görüşmeleri sürdürdüğü kaydediliyor. Washington buradaki üssünü 2005 yılında, insan hakları ile ilgili bir tartışma yüzünden kapatmak zorunda kalmıştı.

Kırgızistan’ın üssü kapatacağı açıklaması, Rusya’nın bu ülkeye 2 milyar dolar yardım sözü vermesinden hemen sonra geldi.

Ancak Kırgızistan, iki olay arasında bir bağlantı olmadığını söylüyor.

KRİTİK DÖNEM

Üssün kapatılması, ABD için kritik bir döneme rastlıyor. Görevi yeni devralan Barack Obama yönetimi, Afganistan’daki askerlerinin sayısını artırma sözü vermişti.

Manas Üssü’nün 2001 yılında imzalanan kuruluş anlaşması, üssün kapatılması için ABD’ye altı ay süre tanınmasını öngörüyor.

Kırgızistan meclisi, üssün kapatılması kararını bu ay içinde oylayacak. Hükümet kararının kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan NATO’nun da Pakistan’dan geçen sevk güzergahının güvenliği konusunda giderek daha fazla endişelendiği bildiriliyor.

NATO malzemelerinin çoğu, Pakistan’daki Hayber Geçidi’nden geliyor. Bu geçit son zamanlarda sık sık saldırılara hedef oluyor. (BBC)

1187280cookie-checkKırgızlar üssü kapatmakta kararlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.