“Kriz Kıbrıslıları biraraya getirebilir”

Gazete, bu yılın Kıbrıs meselesinin 50. ve Rumlarla Türkler arasında sonuçsuz müzakerelerin ise 45. yılı olduğunu belirtip adanın birleştirilmesine yönelik ilerlemenin, 2004 yılındaki BM planının Güney tarafından reddedilip, Kuzey tarafından kabul edilmesinden bu yana donduğunu aktarıyor.

Gazetenin muhabiri Joshua Chaffin Kıbrıslı Türklerin, Güneydeki ekonomik kriz konusunda tepeden değil sempati ile baktıklarını aktarıyor ve Kuzey Kıbrıs’ın kendi mali krizini 2000 yılında yaşadığını ve bu krizin sonucunda birkaç bankanın kapatılmak zorunda kaldığını hatırlatıyor.

Kuzey’deki krizin aşılması için Ankara’dan 256 milyon euroluk bir yardım alınması gerekmişti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez’in ifadelerine yer veren gazete, Çerkez’in “Güney’de yaşananlar, pek hoş ve memnuniyet verici değil.” dediğini aktarıyor.

Çerkez, “Ankara ile kurulacak ticaret ilişkileri, Güney’in kurtarıcısı olabilir.” diyor ve 80 kilometre uzaklıktaki Türkiye ile ilişkilerin Kıbrıslı Rumlara olağanüstü imkanlar sağlayabileceğini savunuyor.

İki tarafın sınırındaki hareketlerde bazı değişiklikler olduğunu da yazan gazete, güneydekilerin, kuzeydeki bankamatiklerden para çekmek üzere sınırın bu tarafına geçtiklerini ve Kıbrıslı Türk inşaat işçilerinin iş azlığı nedeniyle adanın kuzeyine döndüklerini belirtiyor.

“Ankara, Kıbrıs krizini kullanmaya çalışıyor”Semra adlı inşaat firmasının yöneticisi Mustafa Atatuzun’un görüşlerine de yer veren gazete, ticaret adamının, “Geçmişte AB üyesiydiler, istikrarlı bir ekonomileri vardı. Neden bir araya gelsinlerdi ki? Ancak şimdi zayıf bir ekonomileri var ve bir araya gelme istekleri var.” diyor.

Times gazetesinden David Charter ise, Ankara’nın Kıbrıs’taki ekonomik krizi kendi lehine kullanmaya çalıştığını yazıyor.

Türkiye’nin çağrı yaptığı Kıbrıs’ın siyasi geleceği ile ilgili bir barış konferansının Lefkoşe tarafından Ankara’nın krizi sömürmeye çalıştığı suçlamalarıyla birlikte reddedildiğini hatırlatan Charter, Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasoulides’in, “Türk hükümeti, tutumuyla bu zor dönemleri siyasi ve ekonomik fayda sağlamak için avantaja çevirmeye çalıştığını göstermektedir” dediğini aktarıyor.

Times, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiades’in, yanlış mali adımlar konusunda bir soruşturma başlatılması talimatını verdiğini ve soruşturmada yerinden oynatılmamış herhangi bir taş bırakılmayacağını söylediğini de aktarıyor.

1377990cookie-check“Kriz Kıbrıslıları biraraya getirebilir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.