‘Kriz tüm ülkeleri etkileyecek’

Kemal Derviş AA’ya verdiği demeçte, ABD’de ortaya çıkan finansal krizin, diğer ülkelere de yayıldığını ve finansal sektörü riskli enstrümanları bulunduran ülkeleri ağır etkilediğini kaydetti.


Krizin küresel bir etki düzeyinin olduğunu ifade eden Derviş, ancak etkilenme düzeyinin ülkeden ülkeleye değişebileceğini bildirdi.


Türkiye’nin dış ticaret yönüyle, ekonomisi daralan Avrupa’dan özellikle etkilenebileceğinin altını çizen Derviş, ancak Türkiye’nin, Çin pazarına girmekle iyi yaptığını, çünkü dış ticaret pazarlarını çeşitlendirdiği için risklerini azalttığını ve Avrupa’daki durgunluktan nispeten az etkilenebileceğini vurguladı.


ABD ve Avrupa’daki bankaların, bulundurdukları toksik (zehirli) enstrümanlar nedeniyle olumsuz etkilendiklerinin altını çizen Derviş, Türk bankacılık sektöründe, batı ülkelerinde olduğu türden riskli enstrümanların olmadığını vurguladı. Derviş, Türkiye’nin, 2001 sonrasında gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve bankacılık sektöründe aldığı önlemlerin meyvesini yediğini söyledi.


Derviş, küresel krizin, ekonomilerde daralma ve küçülme etkisi yaratarak büyümeyi düşürürken, enflasyon açısından olumlu etkisinin görülebileceğini kaydetti.

1068260cookie-check‘Kriz tüm ülkeleri etkileyecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.